Toename discriminatiemeldingen, mede door Black Lives Matter en coronapandemie
- News
- Toename discriminatiemeldingen, mede door Black Lives Matter en coronapandemie
Er zijn vorig jaar veel meer meldingen van discriminatie gedaan dan in 2019. Dat maakt Discriminatie.nl bekend middels een rapport. Er werd vooral melding gemaakt van discriminatie op grond van huidskleur en afkomst.
Toename
De cijfers van de meldingen zijn door Discriminatie.nl verzameld en worden vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. In 2020 werden meer dan 17.000 registraties van discriminatie gemaakt. Dat is een stuk meer dan het jaar daarvoor, toen er sprake was van iets meer dan 11.000 registraties.
foto: Discriminatie.nl
Stigmatiserend lied
Volgens het rapport hebben de Black Lives Matter-demonstraties na de dood van George Floyd en de coronapandemie een grote rol gespeeld wat betreft het melden van discriminatie. Zo ontstond er veel anti-Aziatisch racisme na de uitbraak van corona.
Wat vooral opvalt is dat er ontzettend veel meldingen zijn gemaakt van het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen, dat op Radio10 werd uitgezonden. "Het lied werd als denigrerend, stigmatiserend en kwetsend ervaren", valt in het rapport te lezen.
"Sommige melders gaven bij antidiscriminatievoorzieningen (ADV's) aan dat voor hen hiermee een grens was overschreden en dat zij nu voor het eerst ook andere ervaringen met discriminatie wilden melden. Vanaf februari ontvingen ADV’s meldingen van mensen met een Oost-Aziatisch uiterlijk die werden uitgescholden voor bijvoorbeeld ‘corona’ of ‘coronachinees’, die belachelijk gemaakt of bespuugd werden, genegeerd werden of als paria behandeld werden door bijvoorbeeld winkelmedewerkers."
Cijfers
Voor de cijfers is gebruikgemaakt van registraties bij ADV's, de politie, het College voor de Rechten van de Mens en het meldpunt internetdiscriminatie MiND. Dit jaar zijn voor het eerst ook discriminatiecijfers van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman in het rapport opgenomen.
#StopAsianHate
Discriminatie, haat en geweld tegenover personen met een Aziatische achtergrond is sinds de coronapandemie een groeiend probleem. Het aantal meldingen hiervan is volgens verschillende organisaties flink gestegen. Zo meldt Stop AAPI (Asian Americans en Pacific Islanders) Hate dat er tussen maart 2020 en februari 2021 zo'n 3800 racistische incidenten zijn gemeld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat er vaak geen melding wordt gemaakt.
Veel mensen spreken zich op social media uit tegen deze terugkerende haat en agressie richting Aziaten onder de hashtag #StopAsianHate. Amerikanen vinden dat voormalig president Trump eraan heeft bijgedragen, onder andere door te refereren naar corona met termen als 'China virus' of 'Kung Flu'.
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX
Vietnamees-Marokkaanse Jewaria slachtoffer van racistische opmerkingen over coronavirusUp 2 Date
Chinese community doelwit van racistische opmerkingen door coronavirusUp 2 Date
Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld in lift na 'klagen' over racistisch carnavalsliedFunX
Rui Jun over Asian Hate: "Mensen bagatelliseren het door het een grapje te noemen"