Jongeren vaker betrokken bij cybercrime: 'Vooral WhatsApp- en Marktplaats-fraude'
- News
- Jongeren vaker betrokken bij cybercrime: 'Vooral WhatsApp- en Marktplaats-fraude'
Jongeren zijn steeds vaker verdachte wanneer het gaat om cybercrime. In 2018 was bij 33 procent van dat soort zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken, vorig jaar was dat al 47 procent. Dat meldt NOS op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM).
Vooral WhatsApp- en Marktplaats-fraude
De gegevens van het OM gaan over allerlei vormen van cybercrime, maar fraude komt het meeste voor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bekende vriend-in-noodscam via WhatsApp, waarbij een oplichter zich voordoet als iemand anders, om zo geld te vragen aan diens vrienden of familie voor een zogenaamd noodgeval.
Ook bankhelpdeskfraude, waarbij iemand zogenaamd via de bank belt, en valse Marktplaats-advertenties worden genoemd als veelvoorkomende cybercrimes waarbij jongeren betrokken zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Steeds makkelijker
In totaal waren er vorig jaar 1329 cybercrime-zaken met verdachten onder de 21 jaar. Dat is een toename van 1051 in vergelijking met 2018, die deels te verklaren is aan een nieuwe manier van registreren. De politie ziet dat cybercrimes steeds makkelijker te plegen zijn. Dat komt onder meer omdat er kant-en-klare tools worden aangeboden waarmee je fraude of een DDoS-aanval kan plegen. Bij dit laatste wordt een server van een bepaalde dienst bewust overbelast.
Zorgen
Het OM en de politie maken zich zorgen om deze ontwikkeling, zeker omdat veel jongeren niet door lijken te hebben hoe schadelijk het is wat ze doen. Bovendien gaat het steeds vaker om georganiseerde misdaad in plaats van 'de eenzame jongen op de zolderkamer' en is het volgens de politie makkelijk om van cybercrime af te glijden naar 'gewone' criminaliteit.
Aanpak
Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur Cybercrime bij de politie, begint de aanpak van cybercrime al bij ouders en leraren, die in de gaten zouden moeten houden wat kinderen uitspoken. "Als je kind iedere maand thuiskomt met nieuwe Nikes van 200 euro is er iets aan de hand."
Hij vertelde bij NPO Radio 1 dat de politie samen met het OM en gemeentes bezig is om de grote hoeveelheden aangiftes aan elkaar te koppelen. Zo hopen ze niet alleen de zogenoemde geldezels op te pakken, maar ook de mensen en vaak groepen die erachter zitten. "Er worden soms wel tonnen verdiend."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Meisje (17) opgepakt voor oplichting van 44.000 euro met bankpasfraudeOMG
Vrouw pakt mannen die haar vader oplichtten via WhatsApp op slimme manier terugFunX
Youssef krijgt oplicht-appje tijdens uitzending, Kees van der Spek geeft adviesFunX
Afgelopen week honderden mensen gedupeerd door ticketfraude