Steeds meer landen helpen Turkije en Syrië na zware aardbevingen
- News
- Steeds meer landen helpen Turkije en Syrië na zware aardbevingen
Steeds meer landen schieten Turkije en Syrië te hulp waar gisteren zware aardbevingen hebben plaatsgevonden. Reddingswerkers uit onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Japan, Israël en Duitsland zijn onderweg of inmiddels aangekomen in het rampgebied. Ook helpt de Europese Unie mee vanuit de ruimte met satellieten, zodat hulpverleners naar de juiste plekken kunnen gaan.
Aardbevingen
De aardbeving vond in de nacht van zondag op maandag plaats in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Niet alleen in Turkije en Syrië, maar ook in Cyprus, Israël, Irak en Libanon werden schokken gevoeld. Turkije werd later op de dag nogmaals getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum hiervan lag in het district Elbistan, maar de schok werd gevoeld tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.
Harde klap voor Syrië
De Turkse regering meldde gisteren al dat versterking nodig is om zo snel mogelijk burgers onder het puin vandaan te halen. Ook de autoriteiten in het rebellengebied in Noord-Syrië heeft hulp gevraagd aan de internationale gemeenschap. Voor de inwoners van Noord-Syrië komt de klap van het natuurgeweld twee keer zo hard aan. In het land woedt al ruim een decennium een burgeroorlog en waren veel gebouwen al verwoest door bombardementen en beschietingen door het Syrische leger en de Russische luchtmacht. Noodhulp, reddingswerkers en vooral zwaar materieel zijn daarom van groot belang. Veel Syriërs proberen momenteel met hun blote handen mensen te redden die bedolven liggen onder ingestorte gebouwen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Reddingsteam uit Nederland loopt vertraging op
Gisterenavond werd bekend dat het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR) was vertrokken naar de Turkse stad Adana. Het team is daar inmiddels aangekomen, maar een tweede toestel vanuit Nederland, waar reddingsmaterieel in zit, heeft vanochtend vertraging opgelopen. Het toestel kon niet in Adana landen, waardoor het werd omgeleid naar Antalya. Het USAR-team reist naar het zuiden van Turkije af zodra ze bij het materieel kunnen.
Hulp uit onverwachte hoek
Turkije krijgt ook hulp uit onverwachte hoek. Zo heeft Griekenland een reddingsteam naar zijn buurland gestuurd, na een gesprek tussen de Griekse premier Mitsotakis en president Erdogan. Griekenland en Turkije staan al langer op gespannen voet met elkaar vanwege onder andere de landsgrenzen, maar vanwege de natuurramp worden die spanningen, in ieder geval voor nu, opzij gezet.
Dodental opgelopen tot 4800
De Turkse en Syrische autoriteiten hebben inmiddels meer dan 4800 doden gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het dodental kan stijgen tot zo'n 20.000. Naar schatting zijn zeker 15.000 mensen gewond geraakt. Reddingswerkers hebben sinds hun aankomst in het rampgebied onafgebroken gezocht naar overlevenden, maar het winterweer zorgt ervoor dat bepaalde getroffen gebieden minder goed bereikbaar zijn. Ondertussen zien veel slachtoffers zich genoodzaakt om in de buitenlucht te overnachten.
Giro555
Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.
Lees ook
Up 2 Date
Dodental door zware aardbeving in Turkije en Syrië gestegen naar 2300FunX
Sevda is in door aardbeving getroffen gebied in Turkije: "Iemand gooide baby van balkon"FunX
Senel verloor haar oom en oma door aardbeving: "Ander deel van familie is nu dakloos"FunX
Metin over de impact van nog een aardbeving in Turkije: "Het is gewoon traumatisch"