Up 2 Date

'The Voice'-deelnemers moesten contract met zwijgplicht ondertekenen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'The Voice'-deelnemers moesten contract met zwijgplicht ondertekenen

Door een zwijgplicht in hun contract durfden deelnemers van The Voice of Holland niet te praten over het wangedrag achter de schermen bij de talentenjacht. Dat schrijft de Volkskrant, die ook een contract in handen heeft, na gesprekken met verschillende oud-deelnemers.

Minimaal tienduizend euro

Kandidaten die met 'derden' over hun ervaringen spreken, riskeren een boete van minimaal tienduizend euro. In het contract van tv-producent ITV staat overigens niet alleen dat deelnemers moeten zwijgen over het verloop van de talentenjacht. Ook moeten zij zwijgen over "alles wat ze voor of achter de schermen meemaken". Bovendien wordt een boete met 2500 euro per dag verhoogd zolang de overtreding voortduurt.

'Knetterbang'

Dat het seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers jarenlang onopgemerkt door kon blijven gaan, komt volgens de oud-deelnemers mogelijk door die zwijgplicht. Een van de oud-kandidaten, die anoniem haar verhaal doet, zegt tegen de Volkskrant dat ook zij grensoverschrijdende vragen over haar seksleven kreeg. Ook weet ze van meerdere wantoestanden.

Ze trad nooit met haar verhaal in de openbaarheid omdat ze 'knetterbang' is voor vergelding. "Ik kan in mijn eentje nooit opboksen tegen RTL en consorten. En inhoudelijk mag je helemaal niks zeggen. Ik denk dat ik al buiten mijn boekje treed door dit te vertellen", zegt ze. De Volkskrant sprak ook met een getuige die wangedrag van 'een prominente medewerker' van dichtbij meemaakte. Ook die is angstig door het contract. "Het gaat om zulke hoge bedragen."

'Hoge drempel'

De Volkskrant vroeg twee media-advocaten hoe het precies zit met dit soort contracten. "Een rechter zal het belangrijker vinden dat seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten komt dan dat de geheimhoudingsplicht wordt gehandhaafd", zegt advocaat Jens van den Brink.

Hoewel dit soort contracten gebruikelijk zijn in de tv-wereld, erkent advocaat Sander Dikhoff wel dat het voor een "hoge drempel" zorgt om naar buiten te komen met aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag. Volgens Dijkhoff is de kans klein dat de producent een boete oplegt, "maar de boodschap aan kandidaten die uit de school willen klappen is: don’t even think about it."

Ster advertentie
Ster advertentie