Aangescherpte corona-maatregelen: flinke boetes en verbod evenementen tot 1 juni
- News
- Aangescherpte corona-maatregelen: flinke boetes en verbod evenementen tot 1 juni
De overheid gaat flinke boetes uitschrijven aan mensen die geen anderhalve meter afstand houden om het coronavirus onder controle te kunnen houden. Evenementen en samenkomsten worden tot 1 juni verboden en contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten worden geadviseerd om hun deuren sluiten. Boodschappen doen? Dat kan je beter alleen doen dan met het hele gezin. De overheid heeft de corona-maatregelen dus duidelijk flink aangescherpt. Premier Mark Rutte maakte dat maandagavond in een persconferentiemet ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Martin van Rijn (Medische Zorg & Sport) bekend.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maatregelen Aanscherpen
Mark Rutte zei dat mensen in de zorg op dit moment keihard strijden voor de levens van mensen die besmet zijn met het coronavirus: "Al die helden en helpers mogen verwachten dat wij ons houden aan de regels. Bijvoorbeeld anderhalve meter afstand houden. Sinds een week geldt die afspraak in Nederland. Dat betekent, ga naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken." De drukke stranden en bossen die we dit weekend zagen, lieten zien dat niet iedereen zich aan die afspraken houdt. De meesten houden zich aan die afspraken, maar helaas geldt het nog niet voor iedereen. "Als je naar de stranden en parkeerplaatsen kijkt of naar de schijt-aan-corona-feestjes, dan moet het stoppen. Daarom hebben we afgesproken om de maatregel aan te scherpen."
Jongeren
Premier Rutte richtte zich ook specifiek op jongeren. Zij voelen zich volgens hem veilig voor het coronavirus en daar irriteert hij zich aan: "Stel dat je besmet raakt en niet ziek wordt, dan nog kun je anderen aansteken zoals ouderen. Ik irriteerde mij aan jonge mensen die niet bezorgd waren. Je leeft niet alleen voor jezelf. Doe het dan voor ouderen die wel degelijk risico lopen als ze met jou in contact komen!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Slordig, laconiek en asociaal
Ferd Grapperhaus deelde complimenten uit aan het overgrote deel van Nederland dat zich wel aan de afspraken houdt. Maar de "slordige, laconieke en asociale" manier waarop sommige mensen met de afspraken om gaan, kost volgens hem levens. "Gebruik je gezonde maatschappelijke verstand. Ga zo min mogelijk de deur uit. Ga alleen de deur uit voor werk als het niet anders kan."
Boodschappen en verjaardagen
Wil je boodschappen doen? Dan adviseert Grapperhaus om in je eentje te gaan en niet met het hele gezin. "Alleen dan is het mogelijk om anderhalve meter afstand telkens te bewaken. Wil je daarnaast naar buiten voor een frisse neus, doe dat zo veel mogelijk alleen. Niet in groepen of groepjes. Hou voortdurend anderhalve meter afstand." Hij adviseerde ook om maximaal drie mensen op bezoek te laten komen. "Doe het voor de gezondheid van kwetsbaren en ernstig zieken in ons land. Daarom is dit maatregelenpakket in gang gezet. Dat moeten we toch komen opbrengen?" Verjaardagen moeten we de komende weken ook gaan ontwijken als je een klein huis hebt: "Als je huis niet groot genoeg is om anderhalve meter afstand te houden tijdens een verjaardagsfeestje, dan is de consequentie dat je het niet moet doen".
Aangescherpte maatregelen
Het kabinet heeft daarom besloten om de bestaande maatregelen aan te scherpen zodat ze beter worden nageleefd. Alle samenkomsten, bijeenkomsten en evenementen worden tot 1 juni verboden. Niet meer tot 6 april en de grens van maximaal 100 mensen geldt ook niet meer. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld begrafenissen. Burgemeester moeten maatregelen beter kunnen handhaven door een noodverordening. Dat gaat gebeuren in drie categorieën: locaties, groepsvorming en winkels en in het openbaar vervoer.
Sluiting locaties
Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om specifieke locaties te sluiten zoals stranden, parken en campings. Dat kan overigens pas als deze locaties onvoldoende maatregelen hebben getroffen om afstand te laten houden. Deze regels gelden niet voor markten, omdat die deels deel uitmaken van de rol in een voedselketen. Als maatregelen niet werken, kunnen die ook gesloten worden.
Winkels
Grapperhaus vertelde dat er afspraken zijn gemaakt met winkels over een deurbeleid. Zij gaan regels opstellen voor klanten, zodat de klanten zo veilig mogelijk kunnen blijven winkelen. "Dat zal ook voor de winkels bekendgemaakt worden. Dan weet iedereen precies waar ie aan toe is. Winkels kunnen verplicht worden tot een verscherpt deurbeleid. Complimenten voor de winkels die dat al doen. Winkels die zich daar niet aan houden, kunnen gesloten worden."
Ook minister
Flinke Boetes
Ook gaat er gehandhaafd worden met boetes. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om in bepaalde wijken, stranden en boulevards een verbod op groepsvorming in te voeren. Dat is bij drie of meer mensen die niet de anderhalf meter afstand in acht nemen en niet samen een huishouden vormen. Het wordt voor burgemeesters mogelijk om in de noodverordening flinke boetes uit te delen. Die kunnen uitgedeeld worden aan bedrijven die niet goed genoeg ingrijpen en ook voor mensen die de anderhalve meter afstand niet in acht nemen. "Dat worden forse boetes voor Nederlandse begrippen." Ze kunnen volgens Grapperheus oplopen tot 400 euro per persoon. Bij bedrijven kunnen de boetes oplopen tot wel 4000 euro.
Volgende stap: Lockdown
Een volledige lockdown is volgens premier Rutte de volgende stap, maar dat is op dit moment niet aan de orde. "Dit is een intelligente lockdown", volgens Rutte. "Ik hoop dat een volledige lockdown niet nodig is."
Lees ook
OMG
Italiaanse oma (95) geneest van het coronavirusMusic
Ali B, Poke en Judeska eisen in 'Anderhalf' dat iedereen afstand houdtFunX
Samuel zit in Lissabon: "Het is heel heftig, lockdown is het laatste wat je wil"Up 2 Date
Fotograaf ontmaskert framing: beelden van Maccabi-fans verdraaid door internationale media