Steeds meer partijen willen minimumleeftijd voor social media: "Leeftijdsgrens naar vijftien jaar"
- News
- Steeds meer partijen willen minimumleeftijd voor social media: "Leeftijdsgrens naar vijftien jaar"
Steeds meer partijen in de Tweede Kamer zijn voor een leeftijdsgrens voor het gebruik van social media. Zo pleiten D66, VVD en NSC allen voor een minimumleeftijd. De partijen zijn er echter nog niet over uit wat de minimumleeftijd moet worden.
D66 pleit voor minimumleeftijd van vijftien jaar
D66 was de eerste partij die een minimumleeftijd voor het gebruik van social media bespreekbaar maakte. Volgens D66-kamerlid Hanneke Van der Werf, willen veel ouders duidelijke regels over hoe jongeren sociale media gebruiken. Hierover zei ze: "Ik merk dat ouders er naar snakken dat er een soort van duidelijkheid of richtlijn komt vanuit de politiek. En ik denk dat het heel erg belangrijk is dat we van die techreuzen vragen dat zij hun spullen aanpassen en dat we dat ook in Europees verband doen. Dat we met een aantal andere landen zeggen: dit willen wij niet meer." Daarnaast heeft Van der Werf een duidelijk idee over wat de minimumleeftijd moet worden: vijftien jaar oud.
VVD en NSC steunen D66, andere ideeën over minimumleeftijd
Ook de VVD staat welwillend tegenover een minimumleeftijd, maar volgens VVD'er Rosemarijn Dral is de leeftijd vanaf vijftien jaar niet de oplossing. Zij pleit eerder voor een minimumleeftijd van dertien jaar. “Dat is de leeftijd waarop jongeren naar de middelbare school gaan en in een nieuwe fase van hun leven terechtkomen. Alles boven de 13 jaar voelt als een schijnoplossing, want jongeren groeien tegenwoordig op met sociale media. Je haalt ze er niet meer vanaf”, aldus Dral.
Bij NSC willen ze eerst de bevolking betrekken voordat er definitief besloten wordt wat de minimumleeftijd moet worden. Kamerlid Jesse Six Dijkstra pleit voor een burgerberaad, waarbij een groep mensen (inclusief jongeren) samen bepalen wat een goede leeftijd is.
Nederland niet enige land die nadenkt over social media maatregelen
Nederland is niet het enige land waar social media gereguleerd wordt. In Australië is het gebruik van social media voor jongeren onder de zestien verboden. Ook in de Verenigde Staten lijkt het erop dat Tiktok volledig verboden wordt. Het is nog niet bekend hoe een minimum leeftijd op social media eruit zal zien in het geval dat de wet aangenomen zou worden. Zo is het bijvoorbeeld ook nog niet bekend wat de mogelijke consequenties zouden zijn als iemand die regel overtreedt.