Kabinet denkt na over betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
- News
- Kabinet denkt na over betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Na een miskraam of doodgeboorte een paar dagen betaald vrij krijgen van je werk: volgens GroenLinks en SGP moet dat in Nederland gebruikelijk worden. Het kabinet gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden voor zo'n betaald verlof, zo liet demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag weten in de Tweede Kamer. De uitkomst wordt voor het einde van het jaar verwacht.
Beter bespreekbaar
Senna Maatoug (GroenLinks) en Chris Stoffer (SGP) zien graag dat verlof na miskramen en doodgeboortes wordt opgenomen in het eerder aangekondigde onderzoek naar een regeling voor rouwverlof. Volgens hen moet de impact van een miskraam niet onderschat worden. "Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis wil je niet meteen weer op de bouwplaats of op kantoor verwacht worden. Eerst moet dit hevige verdriet enigszins een plaatsje krijgen", zegt Stoffer.
Ook is het volgens de politici belangrijk dat het onderwerp beter bespreekbaar wordt. Nu is op veel werkvloeren een taboe en melden mensen zich ziek zonder erover te praten. "Mensen die dit overkomt houden het voor zichzelf", aldus Maatoug. "Daardoor krijgen zij niet de juiste hulp en kunnen werkgevers hier niet goed op inspelen. Daarom is het goed als het kabinet zich inspant om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is het betaalde verlof na een miskraam of doodgeboorte al realiteit. Vorige maand werd daar een wet aangenomen die ervoor zorgt dat koppels in elke situatie van een voortijdig afgebroken zwangerschap (behalve abortus) drie dagen vrij krijgen. Als het aan GroenLinks en SGP ligt, volgt Nederland dat voorbeeld op.
Lees ook
Up 2 Date
Burgemeesters doen oproep aan het kabinet om al vóór 28 april terrassen te openenUp 2 Date
Hogescholen en universiteiten vanaf 26 april beperkt openFilms, Series & TV
Programma 'Leven Voor De Dood' volgt jaar lang mensen met suïcidale gedachtenUp 2 Date
Vluchtelingen oneerlijk behandeld: 'Doet denken aan de toeslagenaffaire'