Nederlanders pleiten voor nieuwe regeling verkeersboetes: eerst waarschuwen en hoogte gebaseerd op inkomen
- News
- Nederlanders pleiten voor nieuwe regeling verkeersboetes: eerst waarschuwen en hoogte gebaseerd op inkomen
Een recente peiling toont aan dat de Nederlandse bevolking een nieuwe manier van verkeersboetes wenst. Deze enquête, waaraan meer dan 27.000 personen deelnamen, laat zien een voorkeur te hebben voor een wat coulanter systeem.
EEN NIEUW SYSTEEM
Verkeersboetes zijn altijd al een onderwerp van discussie geweest, ongeacht of men ze vaak ontvangt. De onderzoekers van het Avrotros-programma Radar wilden begrijpen hoe Nederlanders denken over de huidige regelingen en besloten een enquête af te nemen. Uit dit onderzoek blijkt dus dat maarliefst 43% van de respondenten het idee steunt om de hoogte van verkeersboetes aan te passen aan het inkomen. Dit model wordt in sommige landen al toegepast. Daarnaast is bijna 90% van mening dat herhaalde overtredingen binnen een bepaalde periode moeten leiden tot hogere boetes.
"NIET MEER DOEN!"
Een opmerkelijke bevinding uit de enquête is dat veel Nederlanders pleiten voor een systeem van waarschuwingen, vooral bij minder ernstige overtredingen. Volgens het onderzoek zou een eerste overtreding idealiter moeten resulteren in een waarschuwing in plaats van een directe boete. Zo voorkom je dus dat je gelijk een boete krijgt als je je parkeerapp nog niet helemaal snapt wanneer je hem net opent.
WERKEN BOETES WEL?
Uit de enquête is meer opmerkelijke data gehaald: bijna twee derde van de respondenten gaf namelijk aan dat hun verkeersgedrag niet is veranderd na het ontvangen van een boete. Echter, een kleine 30% heeft hun gedrag wel aangepast na een bekeuring. Nog een opvallende opmerking uit het onderzoek: de kwestie van boetes die naar een oud adres worden gestuurd, wat kan resulteren in aanzienlijke verhogingen van het boetebedrag. Zo kunnen boetes snel in prijs stijgen, terwijl de fout niet altijd bij de bekeurde ligt.
Lees ook
Up 2 Date
Mensen reageren massaal op mogelijk besmette blauwe bessen van supermarkt: "Hepatitis AH"Up 2 Date
Meisje (15) schiet leraar en scholier dood op een school in WisconsinUp 2 Date
Vijf tieners veroordeeld voor gruwelijke groepsverkrachting dakloze vrouw in HelmondUp 2 Date
Tesla-eigenaren nemen afstand van Elon Musk: Anti-Elon-bumperstickers zijn een hit