Up 2 Date

Nog geen sprake van snelle oplossing voor toeslagenouders na Kamerdebat

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nog geen sprake van snelle oplossing voor toeslagenouders na Kamerdebat

De hersteloperatie voor gedupeerden van het toeslagenschandaal verloopt nog altijd moeizaam. Het Kamerdebat van gisterenavond over het schandaal heeft helaas geen snellere oplossingen opgeleverd voor toeslagenouders. Kamerleden zijn niet te spreken over het feit dat de hersteloperatie wederom is vastgelopen.

Angstcultuur

Begin februari bracht Nieuwsuur naar buiten dat werknemers van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) tegen de interne regels en procedures aanlopen. Bovendien is het verloop van het personeel groot en zou er sprake zijn van een angstcultuur waarbij werknemers interne problemen niet aan de kaak durven te stellen. De UHT zou de eigen regels en procedures centraal stellen en niet de toeslagenouders.

'Hoe dan?'

SP-Kamerlid Renske Leijten zei tijdens het debat dat ze niet snap waarom het "zo f*cking lang" duurt om de ouders te compenseren. "Het duurt gewoon veel te lang. Er is maar één leven, staatssecretaris. Inmiddels kost deze operatie, alsof alles nog niet erg genoeg is, 5,8 miljard. Hoe dan?"

Duurt te lang

Staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries erkende dat de hersteloperatie inderdaad te lang duurt, maar stelt dat alle betrokkenen "hun stinkende best" doen voor de toeslagenouders. De Vries gaf aan dat ze niets gaat veranderen aan de hersteloperatie. Volgens haar zou "van nul af aan opnieuw beginnen" alleen maar zorgen voor meer vertraging.

De staatssecretaris zei ook te begrijpen dat het frustrerend is voor toeslagenouders om langer te moeten wachten, maar ze wil geen "toezeggingen doen die niet waar te maken zijn". Daarnaast zei De Vries dat ze oprecht bereid is om te kijken waar de hersteloperatie sneller kan.

Compensatie

Het proces om de gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal te compenseren, verloopt alles behalve soepel. Op dit moment hebben ongeveer 23.000 toeslagenouders de compensatie van 30.000 euro gekregen. Omdat dat in veel gevallen niet voldoende is, kunnen degenen die denken recht te hebben op meer bij de gemeente een 'integrale beoordeling' aanvragen. Het proces om deze aanvragen te behandelen duurt echter nog lang. Gemeenten denken dat het proces tot zeker 2026 duurt. Na dit proces moet de Commissie Werkelijke Schade de aanvraag ook nog beoordelen. Dat gaat waarschijnlijk nog tot 2030 duren.

In een rapportage geeft het ministerie van Financiën toe dat er knelpunten in het proces van compensatie zijn. Er is "onvoldoende capaciteit" om alle aanmeldingen "binnen de wettelijke termijn" te beoordelen.

Ster advertentie
Ster advertentie