Ruim 33 procent van de jongeren kan nauwelijks of niet rondkomen
- News
- Ruim 33 procent van de jongeren kan nauwelijks of niet rondkomen
Ongeveer 33 procent van de Nederlandse jongeren heeft het financieel heel erg zwaar. Een kwart van de jongeren geeft aan dat zij zich regelmatig druk maken over geld, de helft geeft aan dat zij dat soms doen.
Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van Motivaction, gemaakt in opdracht van bank SNS. Er zijn in totaal 1400 werkende Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 jaar ondervraagd. Het doel van het onderzoek was om te ontdekken tegen welke uitdagingen jongeren aanlopen in hun persoonlijke groei.
Niet om hulp vragen
Een derde van de jongeren heeft aangegeven dat ze nauwelijks of zelfs helemaal niet rondkomen. Hulp vragen om de situatie op te lossen gebeurt niet: 50 procent van de jongeren geeft aan dat ze geen andere mensen inschakelen om hen te helpen bij financiële problemen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beleggen
Een kwart van de jongeren geeft in het onderzoek aan in de problemen te komen als het vast inkomen wegvalt, vanwege een gebrek aan een buffer. De rest (75 procent) heeft wel wat spaargeld voor noodgevallen. Jongeren zoeken dus naar een andere manier om aan extra inkomen te komen: beleggen. Van de ondervraagden doet 20 procent dit, 23 procent wil hiermee beginnen.
Volgens Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact bij SNS, is deze extra stap om meer geld te verdienen logisch, zo vertelt ze aan de Volkskrant: ‘’Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82 procent van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen de reden om hiermee te starten.’’
Eerst sparen
Marieke Tiesinga vindt het wel bedenkelijk dat 12 procent van de jongeren geen buffer heeft. Het is daarnaast volgens haar ook beter om eerst te sparen en daarna pas te beleggen. ''Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer op en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je de kans om geld op te bouwen voor later.''
Lees ook
Up 2 Date
Jongeren hebben meer geld dan vroeger, maar komen toch geld tekortFunX
Spaar je geld beter dankzij deze drie gouden tipsMoney Moves
Timo (19): "Mijn obsessie is het vinden van nieuwe manieren om meer geld te verdienen"Up 2 Date
Meer en meer studenten lenen geld bij: gemiddeld 700 euro per maand