Up 2 Date

Verkrachters van minderjarigen zullen binnenkort gecastreerd worden in Madagaskar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Verkrachters van minderjarigen zullen binnenkort gecastreerd worden in Madagaskar

Madagaskar zal wellicht binnenkort flink hardere straffen uitdelen aan verkrachters van minderjarigen. Degenen die veroordeeld worden voor dit feit moeten vanaf nu vrezen voor een chemische of chirurgische castratie. Het Grondwettelijk Hof is het enige instituut dat goedkeuring kan geven, maar de kans is groot dat dat zal gebeuren, zo meldt de Daily Mail.

Wetswijziging

De minister van Justitie Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa acht deze wetswijziging nodig omdat er vorig jaar zeshonderd minderjarigen werden verkracht. Tijdens de nationale vergadering is er voor het invoeren van de wet gestemd. Daarna werd de wet ook goedgekeurd door de Senaat.

Castratie

De chirurgische castratie (het verwijderen van de testikels) zal gelden voor veroordeelden die kinderen onder de tien jaar hebben verkracht. Ook zullen zij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Als de slachtoffers tussen de tien en dertien jaar zijn mag de rechter kiezen tussen chemische (medicatie die testosteronaanmaak op termijn volledig stopzet) en chirurgische castratie. Bij slachtoffers ouder dan dertien zullen de daders chemisch gecastreerd worden.

Mensenrechten

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet te spreken over het besluit van Madagaskar om verkrachters van minderjarigen te castreren. Volgens Amnesty is de maatregel “wreed, onmenselijk en vernederend”. Daarom vragen ze Madagaskar om de wetswijziging ongedaan te maken. Zo stelt Amnesty dat deze straf niet zal helpen om kinderverkrachting tegen te gaan. Ook staat deze wet volgens de organisatie volledig haaks op de normen en waarden op het gebied van de internationale mensenrechten.

Ster advertentie
Ster advertentie