Utrecht biedt vandaag excuses aan voor rol in het slavernijverleden
- News
- Utrecht biedt vandaag excuses aan voor rol in het slavernijverleden
Utrecht gaat vandaag excuses aanbieden voor het aandeel van de stad in het slavernijverleden. Dit nadat uit onderzoek in opdracht van de gemeente is gebleken dat de rol van Utrecht in de slavernij 'aanzienlijk' was. Burgemeester Sharon Dijksma biedt de excuses, met steun van de meerderheid van de gemeenteraad, aan namens het college van burgemeester en wethouders.
Achternamen wijzigen
Utrecht wil met de excuses aandacht besteden aan "de pijnlijke bladzijde in de Utrechtse geschiedenis". Daarnaast liet de stad vorig jaar al weten het wijzigen van achternamen die verwijzen naar het slavernijverleden makkelijker en goedkoper te willen maken. Hoe dit zo goed mogelijk kan worden gedaan, wordt momenteel nog onderzocht.
Tussen 10:00 en 12:00 uur is er een bijeenkomst in de Janskerk over het slavernijverleden, die live te volgen is.
'Niet vergeten, maar gesprek aangaan'
"Erkenning van dit akelige hoofdstuk maakt dat wij lessen kunnen trekken voor de toekomst", aldus burgemeester Dijksma. "Bovendien laten we nazaten van slachtoffers zien dat wij onze geschiedenis niet vergeten, maar juist het gesprek aangaan over het slavernijverleden en de gevolgen hiervan. Laat dit een voorbeeld zijn voor het kabinet om op landelijk niveau excuses te maken, want dit is breder dan Utrecht alleen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Andere steden
Met de excuses volgt Utrecht het voorbeeld op van Amsterdam (vorig jaar juli) en Rotterdam (vorig jaar december), die eerder al excuses maakten voor hun rol in het slavernijverleden. Den Haag is hetzelfde van plan, maar wacht nog onderzoek af.
Keti Koti
De vier grote steden willen ook dat 1 juli, Keti Koti, een nationale feestdag wordt. Afgelopen zomer stuurden ze daarom gezamenlijk een brief naar het Rijk waarin ze vroegen om een jaarlijkse dag waarop landelijk aandacht wordt besteed aan het herdenken van het Nederlandse slavernijverleden.
Ook FunX zet zich hiervoor in. Vorig jaar juni werd er in samenwerking met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie gestart om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. Daar werden maar liefst 60.960 handtekeningen onder verzameld, die vervolgens symbolisch werden overhandigd aan politici in Den Haag. In september werd de ondertekende petitie officieel ingediend bij de Tweede Kamer.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!
Lees ook
Up 2 Date
Historisch: Halsema biedt excuses aan voor Amsterdams slavernijverledenFunX
Dit gebeurt er met jouw handtekening: Keti Koti-petitie officieel ingeleverdUp 2 Date
Rotterdam biedt excuses aan voor rol in slavernijverledenFunX Utrecht
Het wijzigen van slavernij-achternamen wordt in Utrecht makkelijker gemaakt