Anti-abortusdemonstranten zorgen voor overlast in Utrecht: "Ze grepen in m'n buik"
- News
- Anti-abortusdemonstranten zorgen voor overlast in Utrecht: "Ze grepen in m'n buik"
In Utrecht zijn het afgelopen anderhalf jaar 21 meldingen binnengekomen van overlast door anti-abortusdemonstranten. Rondom de abortuskliniek in de Biltstraat vallen zij mensen op intimiderende wijze lastig, ook personen die niet per se onderweg zijn om een abortus te ondergaan. "Ze grepen mij in mijn buik", vertelt een anonieme vrouw tegen RTV Utrecht.
In buik gegrepen
De vrouw vertelt dat ze vorig jaar onderweg was naar de lenzenkliniek, die in hetzelfde gebouw zit als de abortuskliniek. "Ik liep nietsvermoedend langs de Biltstraat, toen ik een paar demonstranten hoorden smoezelen", zegt ze. "Voor ik het wist, werd ik opzij geduwd, het fietspad op. Ze pakten me vast en grepen in mijn buik. Ik wist niet wat me overkwam." Ze heeft zich toen losgerukt en is weggelopen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Intimiderend en traumatiserend'
De vrouw heeft het incident ervaren als "vreselijk, intimiderend en traumatiserend" en heeft de kliniek sindsdien vermeden. "Deze demonstranten hebben het gemunt op iedere vrouw in de vruchtbare leeftijd."
De 21 meldingen van overlast die zijn binnengekomen, komen van personen met soortgelijke ervaringen, maar ook van omwonenden. Een woordvoerder van de gemeente vertelt aan RTV Utrecht dat ze de klachten serieus nemen. "Net als bij andere demonstraties nemen handhavers regelmatig poolshoogte."
Uitspraak rechter
De gemeente bepaalde vorig jaar dat anti-abortusdemonstranten niet meer voor de kliniek mochten demonstreren. Ze werden naar een plek 100 meter verderop gestuurd, maar daar was de partij Jezus Leeft het niet mee eens. Ze stapten naar de rechter en die bepaalde begin deze maand dat de gemeente ze onterecht had weggestuurd. Burgemeester Dijksma zou onvoldoende onderbouwd hebben waarom er niet voor de kliniek gedemonstreerd mag worden. Ze gaf het gevaar voor de verkeersveiligheid als argument, maar dat was volgens de rechter niet terecht. Er moet nu een nieuw besluit komen over waar de demonstranten mogen staan. Jezus Leeft heeft aangekondigd vaker bij de kliniek te willen demonstreren.
Bufferzone of niet
In Nederland mag elke gemeente zelf bepalen of ze een bufferzone bij een abortuskliniek instellen. Dat is een gebied waar demonstranten dan niet mogen staan. Utrecht heeft dat momenteel niet. Wel kunnen mensen daar, net als in veel anders steden, een gratis abortusbuddy aanvragen. Dat is een persoon die meegaat naar de kliniek voor mentale steun en bescherming tegen demonstranten.
Veel gemeenten vinden het bepalen over een bufferzone ingewikkeld, onder meer omdat anti-abortusdemonstranten claimen dat hun vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. Veel mensen, onder anderen van Stichting Samen naar de Kliniek, proberen echter duidelijk te maken dat het vaak gaat om intimidatie die in sommige gevallen de vrije toegang tot gezondheidszorg beperkt. Volgens sommigen zou er daarom een landelijk beleid moeten komen.
Lees ook
Up 2 Date
Verplichte bedenktijd abortus afgeschaft na stemming Eerste KamerFunX Utrecht
Bezoekers Utrechtse abortuskliniek kunnen straks abortusbuddy aanvragenOMG
TikTokkers bieden op cryptische wijze hulp aan Amerikanen met abortuswensFunX
Emma is abortusbuddy: "Iedereen moet vrijheid hebben om eigen keuzes te maken"