It's Complicated

#87 - CHANEL over GENERATIONEEL TRAUMA, MIGRATIE en CULTUUR | It’s Complicated

  1. Podcastschevron right
  2. It's Complicatedchevron right
  3. #87 - CHANEL over GENERATIONEEL TRAUMA, MIGRATIE en CULTUUR | It’s Complicated

zo 28 juli 2024

FunX-DJ Chanel is Surinaams van afkomst. Mahi heeft een vluchtverleden, en ook Jayh mixt meerdere culturen in zijn leven. En ze vragen zich af: ontstaat generationeel trauma uit migratie? Ze merken alledrie dat er in hun eigen families en culturen niet veel over gepraat wordt. Maar in deze podcast kunnen ze het gesprek wel openen. 

 

Jayh vindt dat generationeel trauma eerder vanuit cultuurshock komt, in plaats van de dingen waar je tegenaan loopt bij migratie, zoals de taal niet kennen, of diploma’s die niet erkend worden. Verder vindt hij ook dat generationeel trauma, maar ook generationele welvaart, en andere verschillen niet zomaar op “cultuur” afgeschoven mag worden. Mahi en Chanel weten niet of ze het helemaal eens zijn hiermee. 

 

Waar ze het wel over eens zijn, is dat empathie werkt. Chanel geeft het voorbeeld dat ze is beginnen beseffen dat haar moeder ook maar een meisje is, die het ook allemaal maar moet uitzoeken. Wat werkt voor haar is om dan samen leuke meisjesdingen gaan doen, die haar wel die kans geven om eens te genieten, in plaats van de rol te spelen van de verantwoordelijke vrouw.

 

De Complicated Question komt van een luisteraar die sinds een tijdje samenwoont met haar vriend. Toen ze keer op hem wachtte om een leuke avond te hebben, kwam hij binnen met een andere vrouw. Nu heeft ze het contact verbroken. Wat moet ze nu doen na deze nare actie, nu hij ook nog steeds contact blijft zoeken?