Racismedebat Tweede Kamer: geen excuses slavernij, wel herdenkingsjaar in 2023
- News
- Racismedebat Tweede Kamer: geen excuses slavernij, wel herdenkingsjaar in 2023
In de Tweede Kamer is gisteren gedebatteerd over racisme en dat ging er fel aan toe. Premier Rutte heeft onder andere laten weten dat er - tot teleurstelling van D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks - voorlopig geen excuses voor het slavernijverleden van Nederland komen. Wel is besloten dat 2023 een herdenkingsjaar wordt, een verzoek van D66 en GroenLinks. Het is dan 150 jaar geleden dat de tot slaaf gemaakten echt vrij werden, nadat de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen tien jaar eerder, in 1863, door Nederland werd afgeschaft.
Geen excuses
Voor de excuses is nu geen meerderheid in de Tweede Kamer. Volgens Rutte is het ingewikkeld en zou het voor polarisatie kunnen zorgen: "De vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren. De slachtoffers en de daders leven niet meer." Het kabinet zet wel een commissie aan het werk die een maatschappelijk debat over het slavernijverleden op gang moet brengen. Onder anderen Typhoon en Edgar Davids zullen dit gaan vormgeven.
Racisme in Nederland
Over het racismeprobleem in Nederland zei Rutte dat het volgens hem hier geen Amerika is wat betreft racistisch geweld. "Maar ook hier maakt het uit welke kleur je hebt. Het is onder ons." Hij benadrukte dat er begrip en empathie nodig is. "Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we niet mensen wegzetten als racist, die dat helemaal niet zijn of willen zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geen probleem volgens Wilders
Grote botsingen waren er vooral tussen PVV-leider Geert Wilders en Jesse Klaver van GroenLinks. Wilders stelde dat racisme en discriminatie in Nederland maar weinig voorkomen: "Oké, racisme is altijd verkeerd, maar doe nou niet alsof er een groot probleem is." Klaver reageerde daarop: "Hoe komt het dan dat de Tweede Kamer zo wit is, dat de media zo wit zijn, dat de raden van bestuur zo weinig divers zijn?" Ook kaartte hij het meten met twee maten bij demonstraties aan.
Je kunt het hele debat hier terugkijken.
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX Amsterdam
Amsterdamse gemeenteraad wil Keti Koti nationale feestdag makenFunX
Gideon Everduim sprak met Rutte over racisme: "We moeten dit systeem aanpakken"Up 2 Date
Typhoon en Edgar Davids gaan slavernijdebat vormgeven in opdracht van het kabinetFunX
Zo ga je het gesprek aan met je werkgever om vrij te krijgen op Keti Koti