FunX Amsterdam

Eerste afslankmedicijn voor kinderen met obesitas blijkt veilig en effectief

  1. Newschevron right
  2. Eerste afslankmedicijn voor kinderen met obesitas blijkt veilig en effectief

Het afslankmiddel Liraglutide is niet alleen veilig en effectief voor volwassenen, maar blijkt nu ook werkzaam te zijn voor kinderen met obesitas. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek in opdracht van geneesmiddelenproducent Novo Nordisk. Eerder werd het middel al onder de naam Saxenda voor volwassenen op de markt gebracht. De fabrikant heeft nu Europese goedkeuring aangevraagd om het medicijn ook beschikbaar te maken voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Dit meldt De Telegraaf.

Hoe werkt het afslankmiddel Liraglitude?

Liraglutide vermindert de eetlust door de werking van een hormoon in het lichaam (GLP-1) na te bootsen. Dit helpt bij het reguleren van het hongergevoel, wat bij kinderen met obesitas kan bijdragen aan gewichtsverlies. Momenteel lopen er ook onderzoeken naar de werking van een ander afslankmiddel, Rybelsus, dat semaglutide bevat, een stof die ook voorkomt in Ozempic.

Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog en hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, noemt de ontwikkeling van Liraglutide "goed nieuws". Volgens hem kunnen de meeste kinderen met overgewicht al geholpen worden door gezonder te eten en meer te bewegen. Echter, voor een kleine groep kinderen is dit niet voldoende en kan medicatie zoals Liraglutide een uitkomst bieden.

Obesitas bij kinderen is een groeiend probleem

In Nederland kampen momenteel meer dan 120.000 kinderen met obesitas en dat aantal zal volgens Van Mil alleen maar toenemen, zegt hij tegenover De Telegraaf. Kinderen die op jonge leeftijd ernstig overgewicht hebben, hebben een grote kans om dit probleem ook als volwassene te ervaren. Dit vergroot de risico’s op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Gevolgen van obesitas bij kinderen

Van Mil legt uit dat zeventig procent van het lichaamsgewicht wordt bepaald door genetische factoren. Volgens hem kunnen "kinderen met langdurige obesitas verstoringen in hun hormoonsysteem ontwikkelen, waardoor het lichaam voeding sneller opslaat als vet". Hierdoor wordt het steeds moeilijker om met alleen leefstijlverandering een gezond gewicht te bereiken. Voor deze groep kan afslankmedicatie zoals Liraglutide een belangrijke rol spelen.

De toekomst van het afslankmedicijn voor kinderen

Hoewel de resultaten van het onderzoek veelbelovend zijn, zal het nog even duren voordat kinderen met obesitas dit medicijn daadwerkelijk kunnen gebruiken. Het middel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Unie, maar zodra dit gebeurt, zal Liraglutide het eerste geneesmiddel zijn dat specifiek ontwikkeld is voor jonge kinderen met obesitas.

Ster advertentie
Ster advertentie