Aisha gebruikt medicijn Ozempic om af te vallen: 'Ik ken de risico's'
- News
- Aisha gebruikt medicijn Ozempic om af te vallen: 'Ik ken de risico's'
Op socials zoals TikTok en Facebook-groepen gaat het al maanden over Ozempic. Er zijn speculaties over welke artiest het heeft gebruikt en of mensen beseffen wat de risico's zijn. Voor velen is het tegenwoordig een ‘populair afslankmiddel’, maar in werkelijkheid een medicijn voor diabetes. Aisha (32) was er nieuwsgierig naar en besloot het ondanks alle kritiek en waarschuwingen uit te proberen.
Gewicht
Al een paar jaar probeert Aisha af te vallen. "Ik vind mezelf niet dik, maar ik vind wel dat er wat kilo's af mogen", vertelt ze. Omdat ze kampt met PCOS gaat dat volgens haar echter moeizaam. "Ik heb echt alles geprobeerd. Ik ben altijd bezig met sporten en fit blijven, maar elke keer als ik op dieet ga, verloopt het heel moeizaam. Omdat ik las dat Ozempic voordelen kan hebben voor mensen met PCOS, wilde ik kijken of het bij mij ook helpt."
Kim Kardashian
Hoewel Aisha in haar omgeving niemand kende die Ozempic gebruikte, begon het haar steeds vaker op te vallen dat bekende mensen zoals Kim Kardashian, die bekend stonden om hun rondingen, binnen no-time heel slank waren. “Het duurde niet lang tot op socials rondging dat het door Ozempic kwam.” Waar vele celebs, zoals Khloé Kardashian en Kyle Richards, stellig ontkenden dat zij het medicijn hebben gebruikt om af te vallen, kwamen anderen zoals Elon Musk er wel voor uit. “Dat maakte mij nieuwsgierig, waarna ik research ben gaan doen."
Wat is Ozempic?
Ozempic is een medicijn voor mensen met diabetes, dat te krijgen is op recept van een arts. Het wordt toegediend via een injectie in een soort pen. Omdat het medicijn bijwerkingen kan geven, is het belangrijk dat een arts de hoeveelheid suiker in het bloed en de bijwerkingen in de gaten blijft houden.
Wanneer een medicijn wordt gebruikt voor dingen waarvoor het niet is goedgekeurd, noemen we dat off-labelgebruik. Het tekort aan Ozempic is ontstaan door de toegenomen vraag naar het medicijn. Of het komt door off-labelgebruik is niet duidelijk.
Dubai
Via een vriendin hoort ze dat het product in het buitenland makkelijk te krijgen is zonder recept van de huisarts. Haar vriendin kent mensen die het vanuit Dubai voor haar kunnen regelen. “Ik ben begonnen met één pen, waar ik nu een aantal weken mee doe”, vertelt Aisha. Omdat ze zelf al veel sport, wil ze niet te lang doorgaan met Ozempic. Hoewel ze net is begonnen, merkt ze al verschil. Ze heeft minder trek en zegt al een paar kilo's kwijt te zijn.
Risico's
Het medicijn kan naast gewichtsverlies ook bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, galstenen of een snellere hartslag. "Ik heb natuurlijk ook gelezen over de risico’s", zegt Aisha. "Ik ben mij er ook van bewust dat het eigenlijk een medicijn is dat niet voor iedereen is bedoeld.”
Kritiek
Aisha is niet heel open over het gebruik van Ozempic, op een paar vriendinnen na deelt ze het met niemand. Het gebruik van Ozempic is omstreden, mede omdat het een diabetesmedicijn is. Dat merkt Aisha ook. “Ik heb ook gelezen dat mensen met diabetes moeilijk aan het medicijn kunnen komen door mensen die het als afslankmiddel gebruiken", zegt ze. "Als dat inderdaad zo is, vind ik het heel erg. Maar voor zover ik weet halen mensen zoals ik het vooral uit het buitenland, bijvoorbeeld vanuit Turkije en Dubai." Aisha denkt niet dat het genormaliseerd moet worden om Ozempic te gebruiken als afslankmiddel, maar wel dat de mogelijkheid er moet zijn voor mensen die met hun gewicht struggelen of PCOS hebben. Zij moeten volgens haar wel voldoende informatie krijgen over mogelijke bijwerkingen.
Programma niet uitgezonden
Eerder deze week werd bekend dat De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van VWS niet wil dat het NPO-programma PowNed of View: De Prikpen wordt uitgezonden. Voor het programma onderzocht Filemon Wesselink het medicijn Ozempic als afslankmiddel. Tijdens het maken van de serie nam de presentator zelf ook een kuur. Volgens PowNed mocht het programma niet worden uitgezonden. Als de zender dit toch zou doen, zou dit een dwangsom van 150.000 euro opleveren. De Inspectie ontkent de dwangsom, maar zegt zich zorgen te maken over of de zender zich bewust is van de Geneesmiddelenwet. Deze wet verbiedt het openbaar promoten van medicijnen waarvoor een recept nodig is.