Pand The Black Archives in Amsterdam beklad met witte verf en stickers
- News
- Pand The Black Archives in Amsterdam beklad met witte verf en stickers
Het pand van The Black Archives in Amsterdam is besmeurd. Dat bevestigt medeoprichter Mitchell Esajas van het archief donderdag. Het gaat om muurschilderingen met gezichten van verschillende Surinaamse helden die wit zijn geverfd.
'Intimidatie tegen de Surinaamse en zwarte gemeenschap'
Esajas kreeg de beelden donderdag toegestuurd terwijl hij een commissievergadering bijwoonde over discriminatie in de Tweede Kamer. Esajas noemt de bekladding shockerend, meldt Het Parool. "Ik zie dit als een poging tot intimidatie tegen de Surinaamse en zwarte gemeenschap. Ik maak me zorgen om de veiligheid van mijn collega’s. Dit is onze werkplek, waar mensen in veiligheid en rust moeten kunnen werken."
Ook D66-kamerlid Jan Paternotte woonde de commissievergadering donderdag bij. Hij schrijft op Twitter dat Esajas 'met kippenvel' antwoord bleef geven op vragen. "Racisme ís een groot probleem. Dit bewijst het weer", laat Paternotte weten in zijn tweet.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Besmeurd met witte verf
Op de muurschilderingen zijn Surinaamse helden afgebeeld, zoals Anton de Kom, Perez Jong Ly, Cindy Kerseborn, Sophie Redmond en Hugo Kooks. Bijna alle gezichten zijn besmeurd met witte verf. Daarnaast werden er stickers met de tekst 'roetveegpiet is genocide' op de muren van het pand geplakt.
Aangifte
Esajas gaat aangifte doen bij de politie en laat aan Nu.nl weten dat zijn organisatie onderzoek gaat doen naar de bekladding. Volgens Esajas is het nog niet duidelijk wanneer de bekladding plaats heeft gevonden. "Wij hebben gisteren nog foto's gemaakt voor het pand, dus we denken dat het vannacht gebeurd moet zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.