Break-ups in corona: 'Uiteindelijk ga je niet uit elkaar door een crisis, maar hoe je met de crisis omgaat'
- News
- Break-ups in corona: 'Uiteindelijk ga je niet uit elkaar door een crisis, maar hoe je met de crisis omgaat'
Besef, een kwart van de break-ups en scheidingen lijkt dit jaar te worden veroorzaakt door de coronacrisis. Vooral stellen die langer bij elkaar zijn, vliegen elkaar regelmatig in de haren na maandenlang thuiswerken. Op wat voor manier heeft deze coronacrisis precies impact op onze relaties? Gaan stellen echt uit elkaar door de crisis, of spelen er al langer problemen? Maar ook: wat kunnen we leren en wat kun je samen doen om door deze periode heen te komen?
Alberto* vertelt hoe hij zijn relatiebreuk dit jaar heeft ervaren, relatietherapeut Meta Herman de Groot leert ons alles over relatiedynamieken in crisistijd, advocaat Mark Teurings praat ons bij over de verwachte scheidingen en datingexperts Tim Veninga en Lotte Ditzel vertellen over het positieve effect van deze crisis.
Impact van corona op relaties
Anderhalve maand geleden liep mijn relatie van 9,5 jaar stuk. Mijn ex en ik zijn ontzettend hard geraakt door de coronacrisis: mijn ex verloor zijn zus aan corona, ik raakte mijn baan kwijt en ging daarna als zzp’er verder, wat ook de nodige (financiële) onzekerheden met zich meebracht in het begin. Waar ik in de zomer nog genoot van de rust en vrijheden die we weer even hadden, kwamen we in het najaar in een hele donkere tijd terecht en liep de relatie uiteindelijk stuk.
Ervaringsverhalen van break-ups
Gelukkig vond ik veel steun bij mensen in mijn omgeving, maar ik was vooral verbaasd over herkenbare verhalen die naar boven kwamen. Zo ook het verhaal Alberto die personal trainer is op mijn sportschool. In mei kwam zijn relatie van acht jaar ten einde. Ik merkte dat niemand echt stond te trappelen om geïnterviewd te worden voor dit verhaal – ook Alberto niet, die van nature al niet zo’n prater is. Wel kwamen we beiden tot de conclusie dat dit verhaal zou kunnen helpen bij het verwerken ervan. En zo spraken we op de kortste en donkerste dag van het jaar bij hem thuis af om onze ervaringen uit te wisselen.
Wat ik zie in mijn praktijk: de breuken die eraan zaten te komen, die komen in een stroomversnelling"
Oorzaak van relatiebreuken tijdens corona
Wat is nu de impact van de coronacrisis? Hadden sommige relaties nog stand gehouden als corona er niet was geweest? Dat is wat ik probeer te onderzoeken. Voor Alberto was het in elk geval niet de grote oorzaak, maar wel een laatste zetje. “Onze problemen speelden al langer. Weet je, normaal ga je op vakantie en heb je veel afleiding, maar nu leef je ineens langzamer. Je gaat daardoor over dingen nadenken en ik denk dat dát de laatste push heeft gegeven.”
Relaties op de proef
De rush van het dagelijkse leven. Feestjes, een druk en sociaal leven en werk… Het zijn allemaal afleidingen van dingen die we diep van binnen voelen. Volgens relatietherapeut Meta Herman de Groot worden alle relaties tijdens deze crisis op de proef gesteld.
“Wat ik zie in mijn praktijk: de breuken die eraan zaten te komen, die komen in een stroomversnelling. Dat heeft ermee te maken dat het niet meer vol te houden is om in één huis te functioneren. Normaal gaan mensen vaak om een relatiecrisis heen, ze spreken zich niet uit en kunnen in het normale leven heel lang doorgaan zonder ruzie te maken. Maar nu komt er een crisis van buitenaf en kom je voor een verrassing te staan. Wanneer de basis al wankelde, is de kans groot dat deze relatie de crisis niet aankan. Uiteindelijk ga je niet uit elkaar door een crisis, maar hoe je samen met de crisis omgaat.”
Waarschijnlijk had ik me zonder corona gestort op het nachtleven"
Coronaregels zijn groot discussiepunt bij stellen
Wat ook opvalt, is dat het naleven van de coronamaatregelen een groot discussiepunt kan zijn voor stellen. “Sommigen zijn heel angstig over hun gezondheid,” vertelt Herman de Groot, “terwijl anderen heel strikt kunnen zijn met de regels. Ik zie in mijn praktijk dat daar veel escalaties over zijn. Plus: voor partners met kinderen geldt nu ineens dat je met twee kapiteins op een schip te maken hebt wat betreft opvoeding. Ook dat is een grote factor van irritaties.”
Uit elkaar gaan is een rouwproces
Hoewel het maandagavond is en Alberto en ik allebei fervent sportliefhebber zijn, drinken we toch even een wijntje onder dit interview. Misschien stiekem om de pijn een beetje te verzachten, maar dat is best geaccepteerd als je bedenkt wat we hadden gedaan als corona er niet was geweest. “Ik denk dat ik me had gestort op het nachtleven”, vertelt Alberto bedenkelijk. “Waarschijnlijk omdat ik niet zou weten wat ik zou moeten doen met mijn tijd. Gelukkig kon ik nu ook veel energie kwijt in mijn werk en passie.” Dit is iets waar ik me in kan herkennen, want een break-up is als een rouwproces waar je doorheen moet. Dat je nu geen afleidingen meer hebt, betekent dat je echt door de emoties heengaat, waardoor je het uiteindelijk wel beter kunt verwerken. Hoe pijnlijk het nu ook is, het is wel beter om geen afleidingen te hebben.
Na corona verwacht ik zeker dat er een nieuwe scheidingspiek komt, omdat mensen dan meer zekerheid hebben."
Nog veel break-ups verwacht
Uit elkaar gaan op dit moment is alles behalve ideaal en er wordt verwacht dat er na de crisis veel break-ups zullen plaatsvinden. Na de corona-uitbraak in China ontstond er namelijk een enorme scheidingspiek. Dat ziet ook advocaat Mark Teurlings, die aan het begin van corona al een toename zag in het aantal scheidingen.
“Daarna zakte het weer even in”, legt Teurlings uit, “want mensen werden nerveus omdat ze geen nieuw huis konden kopen. Dus ook al worden mensen elkaar zat, ze blijven noodgedwongen bij elkaar. Na corona verwacht ik zeker dat er een nieuwe scheidingspiek komt, omdat mensen dan meer zekerheid hebben.”
Red je relatie
Wat kan een wankele relatie in coronatijd nog redden? Herman de Groot geeft een aantal belangrijke tips. “Ga in gesprek met elkaar, misschien wel meer dan voorheen. Omdat we ook minder een sociale wereld hebben, zijn we geneigd om vlucht te zoeken in de online wereld. We zitten veel op onze telefoons: je isoleert je van die ander. Zorg dat je af en toe thuis iets organiseert.”
Daarnaast vind Herman de Groot het belangrijk om creativiteit en fantasie in te zetten om vooruit te denken. “Doe eens alsof jullie expats zijn in een vreemd land waar je de taal en mensen niet kent. Je bent ontzettend op elkaar aangewezen en dan vorm je een team. Dus corona is het landschap en als expats ga je er samen een verhaal van maken.”
Wat wij nu zien, is dat mensen nu veel zorgvuldiger een afweging maken voordat ze op date gaan en dat er twee keer zo veel vervolgdates plaatsvinden dan voor de crisis."
Positieve kanten van de coronacrisis
Gelukkig zijn er ook verhalen van hoop en kan de crisis ook zorgen voor groei en verbinding, juist bij prille liefdes. De relatiedynamiek is in deze tijd enorm veranderd, ziet datingexpert Tim Veninga van Mannengeheimen. Hij deed afgelopen jaar onderzoek naar de impact van corona op ons liefdesleven. In het begin van de crisis werden nog veel datingapps geïnstalleerd, maar één van de bevindingen van het onderzoek laat zien dat het best meevalt met het toenemende gebruik van de datingapps. In elk geval 32 procent is een datingapp minder gaan gebruiken.
Volgens Lotte Ditzel van datingbureau DTNG is de impact van corona enorm, maar ook in positieve zin. “Singles leefden in zo’n vluchtige datingmarkt”, vertelt Ditzel. “Veel swipen en zoeken naar het perfecte plaatje. Wat wij nu zien, is dat mensen nu veel zorgvuldiger een afweging maken voordat ze op date gaan en dat er twee keer zo veel vervolgdates plaatsvinden dan voor de crisis. Mensen willen dus echt weer verbindingen aangaan met elkaar.”
Gebruik deze crisis om te groeien
Conclusie van het verhaal: corona heeft een enorme impact op ons liefdesleven. Zeker 61 procent van de singles worstelt met gevoelens van eenzaamheid terwijl bij anderen misschien juist de relatie onder druk komen te staan, maar er valt ook genoeg te halen uit deze crisis. “Ik denk dat het zeer positief is dat het leeftempo drastisch vertraagd wordt”, zegt Herman de Groot tot slot. “Gebruik deze tijd om te denken: wat vind ik nu echt belangrijk? Je kunt niet meer vluchten en moet terug naar de basis. Als partners kun je hier zeker sterker uitkomen. In de ratrace van het leven staan we te weinig stil bij deze vragen.”
Of Alberto het alweer ziet zitten om te daten? “Nee echt niet, dat gaat nog heel lang duren. Ik wil eerst weer aan mezelf werken, vakantie en in mezelf investeren. Sinds corona ben ik alleen maar met werk en de hele wereld bezig geweest behalve mezelf.”
En ik? Het hele Tindertijdperk heb ik gewoon overgeslagen omdat ik zo'n lange relatie heb gehad. Ik heb geen flauw idee hoe dit werkt! Sure, ik ben best nieuwsgierig, maar voor nu wil ik mij focussen op mijn eigen projecten, plannen en ambities die ik zo lang heb laten liggen. Boeken schrijven, films maken, hopelijk de wereld over om mijn dromen na te jagen... Wie weet dat ik op een dag weer een stuk schrijf over de liefde die dit keer zijn weg naar mij heeft teruggevonden.
Turn Up! - 24 Dec 2020, 16:00 - 19:00
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -