Close-up

Fenna (22): "Ik wil ervoor zorgen dat problemen van jongeren door politici gehoord worden"

foto: Sophie Thomassen
  1. Newschevron right
  2. Fenna (22): "Ik wil ervoor zorgen dat problemen van jongeren door politici gehoord worden"

"Als Algerijnse Nederlander switchte ik altijd tussen verschillende werelden. Ik ging even makkelijk naar het Suikerfeest als naar het hockeyfeest. Daarom weet ik dat veel jongeren superveel zorgen hebben. Als je dan ook nog eens ongelijke kansen krijgt, is het extra zwaar. Het is crisis op crisis: we hebben een studieschuld, de inflatie stijgt, er is een huizencrisis, noem maar op. Ondertussen krijgen we te maken met een enorme prestatiedruk. We moeten bijvoorbeeld naar voetbal, bijles én pianoles, maar ondertussen ook een taal- of leerachterstand inhalen. Of een achterstand in de sociale ontwikkeling, omdat we door corona thuiszaten. We moeten naar het hbo en 'liever niet' het mbo. En dan ook nog op social media laten zien hoe geweldig ons leven is. Als dat allemaal niet lukt, voelt het alsof je een loser bent.

Al deze problemen snappen wij als jongeren het beste. Toch kunnen we niet echt meepraten, terwijl we wel moeten dealen met de beslissingen die hierover in de politiek worden gemaakt. Ik vind dat daar iets aan moet veranderen. We hebben heel veel ideeën, maar onze stem moet nog gehoord worden. Er wordt te veel gepraat over jongeren in plaats van met jongeren.

Laatst is uit onderzoek gebleken dat een op de zes jongeren weleens denkt aan zelfdoding. Daar waren heel veel mensen van geschrokken, maar ik dacht: ik herken het wel uit m'n omgeving. De opstapeling van crisis op crisis met daarbij de zorgen over de toekomst is gewoon te veel. En dan moeten veel jongeren ook nog harder werken dan anderen, omdat we helaas niet allemaal dezelfde kansen krijgen. Zo hoorde ik van een leerling dat hij ontzettend veel sollicitatiebrieven moest sturen voor een stage, maar telkens niet werd uitgenodigd. Dat kwam dan gewoon omdat hij Mohammed heet.

Ik ben onlangs verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid van de Verenigde Naties. Dat betekent dat ik input ga halen bij jongeren en daarna op nationaal en internationaal niveau met ministers ga praten over wat zij nodig hebben. Je gaat dan bijvoorbeeld ook naar de Verenigde Naties in New York om de input van Nederlandse jongeren op internationaal niveau te vertalen. Ik vind het wel spannend dat wereldleiders dan ineens naar mij gaan luisteren, maar ik heb er vooral zin in. Je bent tenslotte niet alleen en ik heb veel vertrouwen in de kracht van jongeren. Het zou heel mooi zijn als ik ook met Mark Rutte kan zitten, maar of dat gaat gebeuren, weet ik nog niet.

Uiteindelijk wil ik heel graag een jongerentop organiseren waarbij jongeren van het vmbo tot het wo hun eigen oplossingen bedenken. We kunnen het dan hebben over het kwijtschelden van studieschulden, duurzame jongerenhuisvesting en betere toegang tot de ggz. Zo zou ik bijvoorbeeld een maatschappelijk werker en psycholoog op elke school willen, dat is er nu nog niet. Maar we moeten het vooral hebben over gelijke kansen. Want met al die problemen is dat belangrijker dan ooit.

M'n omgeving is heel erg supportive in wat ik doe. Jonge mensen vinden het ook vooral fijn dat er iemand is die naar ze luistert. Ik zie dat jongeren heel veel dingen willen veranderen. Toen ik tijdens mijn campagne bijvoorbeeld langsging op scholen, zag ik dat er heel veel ideeën waren, maar dat de tools om er iets mee te doen er gewoon nog niet echt zijn. En jongeren voelen zich niet gehoord, waardoor ze soms geen motivatie hebben. Dat is iets wat ik wil veranderen. Ik wil dat ze weten dat er iemand is die wel luistert naar hun belangen en er ook voor zorgt dat die in de politiek worden gehoord."

- Fenna (22)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie