Close-up

Senned (26): "In Zuid-Afrikaanse township zagen we als artsen wel 40 steekwonden in één nacht"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Senned (26): "In Zuid-Afrikaanse township zagen we als artsen wel 40 steekwonden in één nacht"

"Ik ben net een paar weken terug uit Zuid-Afrika, waar ik mijn studie geneeskunde af heb gesloten op de spoedeisende hulp. Ik werkte in Khayelitsha, een township in Kaapstad waar ongeveer 2,2 miljoen mensen wonen. Het ziekenhuis waarin ik werkte, was het enige grote ziekenhuis in die regio. Ik kreeg te maken met hiv, tuberculose en epilepsie, maar ook vooral verkeersongelukken en steek- en schotwonden.

Het koloniale verleden heeft ervoor gezorgd dat er in gebieden zoals deze veel agressie heerst en dat is echt cru. Op één van mijn nachtdiensten waren er wel veertig gevallen van steekwonden. De meesten van hen waren jonger dan 25 jaar. Dat is heel sneu. Dat knaagt wel aan je.

Tegelijkertijd heb ik veel van mijn tijd in Zuid-Afrika geleerd. Ten eerste hoe belangrijk een team is. Het werk was heel zwaar. Je ziet veel heftige dingen. Dankzij mijn team en mijn twee beste vrienden die daar ook werkten, werd het draaglijker. Daarnaast is het fijn om comfortabel te worden met de meest heftige ziektebeelden. Zo ben je als jonge arts minder bang voor spannende situaties.

Ik help graag mensen die het het hardst nodig hebben. Dat doel heb ik al sinds groep zeven, toen ik een spreekbeurt gaf over Artsen zonder Grenzen. Ik was vastberaden om voor die organisatie te werken tot het me op de middelbare school werd afgeraden. Er werd mij geadviseerd om geen NTG-profiel te kiezen (wat je nodig hebt voor geneeskunde, red.), omdat het te moeilijk zou zijn. Toen ik dat thuis aan mijn moeder vertelde, werd ze heel boos. Ze zei dat ik me door niemand moest laten vertellen wat ik wel of niet kan. Dankzij haar heb ik toch het benodigde profiel gekozen en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik vind arts zijn namelijk geweldig en ik zou niets liever doen.

"Begin januari ben ik cum laude afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit. Ik ben er heel trots op dat dat is gelukt. Volgende week begin ik als arts op de afdeling chirurgie. Daar kan ik uiteindelijk solliciteren voor de opleiding tot chirurg. Als me dat eenmaal is gelukt, kan ik mijn werk in Nederland combineren met werken bij Artsen zonder Grenzen. Dat is mijn uiteindelijke doel."

- Senned (26)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie