Kim (25): "Ik reisde naar Palestina om kinderen skateboardles te geven"
- News
- Kim (25): "Ik reisde naar Palestina om kinderen skateboardles te geven"
"Als kind had ik veel skatevrienden, dus ik was altijd op het skatepark te vinden. Pas op mijn negentiende kocht ik mijn eigen board. Ondertussen is skateboarden een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Ik vind het fijn dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Het betekent vooral veel voor mij, omdat ik over de hele wereld goede vrienden heb gemaakt via skateboarden, bijvoorbeeld tijdens skatetrips of skateboardevenementen.
Een paar jaar geleden sloot in me aan bij Women Skate the World: een stichting die de skateboardwereld toegankelijker wil maken voor iedereen. Een van de dingen die we doen, is New Wave-evenementen organiseren. Dat zijn evenementen gericht op vrouwen en queer mensen. Zij ondervinden vaak barrières om te beginnen met skateboarden. De meeste mensen die skateboarden zijn mannen en daardoor heerst er een cultuur waardoor vrouwen en queer mensen zich niet altijd even thuis voelen in de skatewereld. Met de evenementen zetten we skateboarden in om gelijkwaardigheid te promoten.
Women Skate the World is eigenlijk in Palestina ontstaan. Twee vriendinnen van mij waren daar om vrijwilligerswerk te doen bij SkatePal: een organisatie die skateparken bouwt in Palestina. Tijdens hun reis waren zij de enige twee vrouwen in de groep. Hoe vaker zij op de skateparks te vinden waren, hoe meer meisjes er naar de skatesessies leken te komen. Daardoor realiseerden mijn vriendinnen zich dat rolmodellen heel belangrijk zijn wanneer je iets wil doen wat je leuk vindt. Dat is niet alleen in Palestina, maar overal zo.
Mijn vriendinnen besloten een organisatie te starten om vrouwelijke rolmodellen zichtbaar te maken, maar ook om andere mensen te ondersteunen om vrijwilligersreizen te maken naar bijvoorbeeld Palestina. Vanuit Nederland sloot ik me aan en besloot ik ook naar Palestina te reizen om als vrijwilliger op een skatepark kinderen hun eerste trucjes te leren.
Door de Israëlische bezetting kunnen mensen in Palestina geen skateboards kopen. Eigenlijk komen alle skateboards via vrijwilligers het land binnen. Voor mijn reis hebben we daarom op het Museumpark in Rotterdam een supervet evenement georganiseerd om geld op te halen. Daarvoor hebben we onder meer ons eigen Palestina-skateobstakel gemaakt. Met het geld dat we hebben ingezameld, kochten we skateboards en onderdelen. Sommige bezoekers hebben overigens ook skateboards gedoneerd. Al die spullen hebben we in twee grote koffers gedaan en meegenomen naar Palestina.
In Palestina was ik elke dag op het skatepark om samen met andere vrijwilligers te skaten met de kinderen. Palestijnse kinderen hebben geen toegang tot alle sporten, omdat Israël veel goederen blokkeert. Daarom zetten wij ons in om die kinderen in ieder geval de mogelijkheid te bieden om te kunnen skateboarden. Het vrijwilligerswerk draait natuurlijk om het skateboarden, maar de reis naar Palestina zelf is al heel waardevol. Ik zou zeggen: ga zelf eens langs, met of zonder skateboard. De mensen zijn prachtig, de landschappen adembenemend en het eten is er heerlijk."
- Kim (25)
Close Up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX Beseft
Studenten tegen Israëlische apartheid: "Palestijnse mensenrechten staan niet ter discussie"Up 2 Date
Human Rights Watch: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen"Up 2 Date
Amnesty International: "Israël maakt zich schuldig aan apartheid"FunX
Khaled (25): "Als Palestijnen blijven we geloven in rechtvaardigheid"