Films, Series & TV

Humberto Tan bespreekt discriminatie in de voetbalwereld in docu 'Allemaal Gelijk?'

foto: CCVfoto: CCV
  1. Newschevron right
  2. Humberto Tan bespreekt discriminatie in de voetbalwereld in docu 'Allemaal Gelijk?'

"Voetbal is voor iedereen", wordt er vaak gezegd. Maar is dat echt zo? In de documentairefilm Allemaal Gelijk? bespreekt Humberto Tan racisme en discriminatie in de voetbalwereld, van amateur- tot profniveau. Hij gaat langs voetbalvelden om te praten met verschillende mensen die hun ervaringen hiermee delen, maar ook met die hard-supporters die zich hier schuldig aan maakten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weinig medewerking

Humberto is voorzitter van de commissie Mijnals, een organisatie die racisme en discriminatie in het voetbal aankaart en aanpakt. Hij maakte de film op initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Dat bleek nog niet zo makkelijk, want veel mensen uit de voetbalwereld wilden niet aan de docu meewerken, zo blijkt uit screenshots die in de film worden getoond.

Supporters en spelers

Toch waren er ook mensen die hun verhaal wél wilden delen. Zo is in Allemaal Gelijk? te zien hoe Humberto op pad gaat met Martin, voormalig supporter van de harde kern van FC Utrecht, die toegeeft vroeger regelmatig racistisch bezig te zijn geweest. Nu ziet hij in dat dat niet kan: "Waarom moet je dingen meeroepen met de menigte? We zijn allemaal hetzelfde en hebben elkaar nodig, daar ben ik na al die jaren achter gekomen."

Verschillende verhalen in de docu maken duidelijk wat de effecten van dat vastgeroeste racisme zijn. Zo vertelt voetballer Shanun (15) hoe racisme binnen het voetbal voor hem "normaal" is. Tijdens wedstrijden krijgt hij regelmatig racistische scheldwoorden richting zijn hoofd. "Ik kon er soms om lachen, maar soms raakte het me ook wel."

Schelden met 'homo'

In de film komt niet alleen racisme, maar ook de discriminatie van vrouwen en lhbtiq+'ers aan bod. Waarom wordt er op en rondom het veld bijvoorbeeld nog steeds zoveel gescholden met 'homo'? Oud-voetballer Davy vertelt over zijn ervaring: "Het uitschelden voor homo heeft ervoor gezorgd dat ik me niet meer thuisvoelde in de alfamannetjes-samenleving die op het voetbalveld hangt."

Verder wordt de enorme kloof tussen het mannen- en vrouwenvoetbal besproken, net als de juridische problemen rondom het bestraffen van discriminatie.

Allemaal Gelijk? is te bekijken op veiligewedstrijd.nl en op YouTube.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie