Films, Series & TV

Danny Ghosen zoekt compensatie arbeiders Qatar: "FIFA neemt geen verantwoordelijkheid"

foto: VPRO
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen zoekt compensatie arbeiders Qatar: "FIFA neemt geen verantwoordelijkheid"

In het programma In de schaduw van het WK legt Danny Ghosen de misstanden rondom het WK voetbal in Qatar bloot. In de derde aflevering onderzoekt hij bij de spelers, bondscoach Louis van Gaal en de KNVB of er draagvlak is voor een fonds om de gedupeerde arbeiders en families uit te betalen. "Maar hoe gaat die compensatie er komen, als de meeste slachtoffer niet worden erkend?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schulden

Uit de eerdere afleveringen die Danny heeft gemaakt, blijkt al dat veel gastarbeiders in Qatar oorspronkelijk uit Nepal komen. Ze hebben geld geleend om naar Qatar te kunnen reizen om daar te kunnen werken en geld te verdienen om oude schulden te betalen en hun familie te onderhouden. Met het overlijden van deze gastarbeiders blijven er dus vaak families achter zonder inkomsten, met torenhoge schulden en vooral met een groot verdriet.

Compensatiefonds

Moeten de nabestaanden van deze gastarbeiders niet gecompenseerd worden? Volgens de KNVB wel, maar FIFA is terughoudend en lijkt geen verantwoordelijkheid te nemen voor het aantal doden en hun rol hierin.

Zo zegt de voorzitter van FIFA, Gianni infantino, in een persconferentie dat er volgens FIFA slechts 3 mensen om het leven zijn gekomen door de arbeidsomstandigheden in Qatar en niet 6500, zoals onderzoek van The Guardian uitwijst. Als FIFA toegeeft dat er werkelijk zoveel mensen zijn overleden, zouden ze dat moeten compenseren en dat gaat geld kosten. Geld dat volgens hen niet bij FIFA zelf vandaan moet komen, maar bij de bouwbedrijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Natuurlijke dood

Een andere factor waardoor nabestaanden van slachtoffers mogelijk compensatie zullen mislopen, is de manier hoe de doodsoorzaak is vastgesteld. Veel slachtoffers worden namelijk niet erkend als doden door de slechte arbeidsomstandigheden. Hun dood wordt gezien als een natuurlijke dood, niet als een bedrijfsongeval. Wanneer iemand een natuurlijk dood sterft, heeft de familie geen recht op een schadevergoeding.

De reden dat de doodsoorzaak van zoveel slachtoffers wordt vastgesteld als natuurlijke dood, is omdat er in Qatar bijna geen autopsies worden verricht. Bosgraaf van Amnesty International legt Danny uit dat deze overledenen alsnog erkend kunnen worden als slachtoffers van een bedrijfsongeval, door alsnog autopsies uit te voeren. "Je zult niet alle slachtoffers meer terugvinden, maar een groot deel wel. Dit gaat alleen lukken als de wil bij FIFA en Qatar er is om dit te doen." Deze wil lijkt er alleen niet echt te zijn.

In de schaduw van het WK

Op 14 november om 20.30 uur volgt een langere documentaire ter afsluiting van het drieluik In de schaduw van het WK. Hierin laat Danny het verhaal zien van de stadionbouwers die naar Qatar gingen en nooit meer terugkwamen. Een verhaal over een zoektocht naar een beter leven in de schaduw van het WK.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie