Films, Series & TV

Danny Ghosen praat met arbeidsmigrant Qatar: "Ik heb moeite met ademen"

foto: VPRO
  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen praat met arbeidsmigrant Qatar: "Ik heb moeite met ademen"

In het programma In de schaduw van het WK legt Danny Ghosen de misstanden rondom het WK voetbal in Qatar bloot. In de eerste aflevering gaat hij in Nepal in gesprek met arbeidsmigranten en families van overleden stadionbouwers. "Ik zag mensen flauwvallen, omdat ze in de hitte moesten werken", vertelt arbeider Amit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zoek naar werk

Vanuit Nepal vertrekken dagelijks veel mensen naar het Midden-Oosten, op zoek naar werk en vooral een beter leven, aangezien het gemiddelde dagloon in Nepal laag ligt. In Qatar is dan ook 12 procent van de bevolking Nepalees. Veel van die arbeiders keren echter in een doodskist terug. Zo ook de 28-jarige broer van Ranjit. "Hij dacht dat de familie een beter leven zou krijgen als hij in het buitenland ging werken. Hij dacht: als ik niet ga werken, heeft m'n familie het heel zwaar."

Schulden

Ranjits broer werd op een dag aangetroffen in zijn bed met bloed uit zijn mond. In Qatar worden dat soort gevallen vaak verklaard met 'een natuurlijke dood', waardoor er geen sprake is van een ongeval en er geen schadevergoeding komt voor nabestaanden.

De familie blijft ondertussen vaak achter met schulden, omdat de arbeiders een flinke som geld hebben moeten betalen om überhaupt in Qatar te kunnen werken. "Onze zoon was degene die voor ons geld verdiende", aldus Ranjits vader. "Nu hebben we een probleem. Hij is dood, maar we moeten de schulden afbetalen en hebben geen geld voor onszelf."

Flauwvallen tijdens het werk

Amit bouwde mee aan een stadion in Qatar waar het Nederlands elftal op 21 november speelt. Hij vertelt Danny wat voor impact die lange dagen werken in de hitte hebben gehad op zijn lichaam. "De werktijd lag niet vast. Soms was het 12 uur, soms meer. We moesten hard werken en kregen maar één uur pauze per dag." Ook was het eten volgens hem niet goed en was er te weinig drinkwater.

Als de werknemers niet hard genoeg doorwerkten, kregen ze niet betaald, aldus Amit. "Ik zag mensen flauwvallen, omdat ze in de hitte moesten werken." Zelf had hij twee keer per week een bloedneus, maar naar een dokter werd hij niet gebracht. "Ik kon een half uur rusten en daarna moest ik weer aan het werk." Van een arts hoorde hij later een te hoge bloeddruk te hebben. "Ze zeiden: 'Waarom ben je niet eerder gekomen?' M'n nieren werken niet meer en ik heb moeite met ademen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de schaduw van het WK

Danny zoekt in zijn programma ook uit of de KNVB of de spelers van het Nederlands elftal zich verantwoordelijk voelen voor de mistanden in Qatar. De volgende twee afleveringen van In de schaduw van het WK zijn op 1 en 8 novermber om 21.05 uur te zien op NPO 2. Op 14 november om 20.30 uur volgt een langere documentaire.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie