'Zondag met Lubach' pakt China hard aan in aflevering over Oeigoeren
- News
- 'Zondag met Lubach' pakt China hard aan in aflevering over Oeigoeren
Arjen Lubach behandelde zondagavond in Zondag met Lubach een onderwerp waar wereldwijd al een lange tijd veel ophef over is: de situatie van de Oeigoeren in China. In de streek Xinjiang zitten Oeigoeren vast in door China genoemde ‘heropvoedingskampen’. Ondertussen is duidelijk geworden dat deze kampen niet zo onschuldig zijn als China ze doet lijken. Lubach heeft het tot de bodem uitgezocht en vertelt alle feiten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ontkennen van de kampen
Volgens de Verenigde Naties zitten er ondertussen ongeveer een miljoen Oeigoeren vast in kampen. Om de buitenwereld niet achterdochtig te maken, wordt er na hun opsluiting vaak een briefje op de voordeur van hun huis geplakt. Daarop staat dat er voor hen ‘gezorgd wordt’. Eerst ontkende China het bestaan van de kampen, maar omdat veel Oeigoeren vermist zijn, riep dit vragen op bij de buitenwereld. De BBC liet satellietbeelden zien van een complex, omgeven door een hoge muur met zestien wachttorens. De journalisten probeerden met de auto dichterbij te komen, maar werden tegengehouden door de politie. Waar de vermiste Oeigoeren zijn, werd hierdoor duidelijker. De vraag wat zich er precies afspeelde tussen de muren van de kampen, was echter nog wel een raadsel. China besloot een rondleiding door de kampen te geven aan journalisten.
Misleidende beelden
In een video van de rondleiding van een BBC-journalist, zingen de Oeigoeren liederen die de Chinese president Xi Jinping heeft geschreven. In deze liedjes worden dingen gezegd zoals ‘doe absoluut geen slechte dingen, wees je hele leven loyaal en eerlijk’. Het is maar de vraag of de journalisten wel een eerlijk beeld van het kamp hebben gekregen. Op satellietbeelden van een van de kampen was namelijk te zien dat vlak voor de komst van de journalisten, de veiligheidshekken en wachttorens zijn weggehaald.
Opgesloten door baard
Er zijn meerdere grote bewijzen waaruit blijkt dat wat China laat zien, heel ver staat van de werkelijkheid. Ten eerste blijkt dat er niet alleen geradicaliseerde moslims in de kampen zitten zoals de Chinezen aangeven. De BBC heeft namelijk onlangs gelekte Chinese overheidsdocumenten openbaar gemaakt waarin duidelijk wordt dat onder andere het dragen van een hoofddoek, het belanden op een buitenlandse website, het aanvragen van een paspoort en het hebben van een baard al redenen zijn voor de Chinese president Xi Jinping om hen op te sluiten.
Onvruchtbaar gemaakt
Steeds vaker komen er schokkende verhalen van Oeigoeren naar buiten die vertellen hoe het eraan toe gaat in de kampen. Een voorbeeld die Lubach in zijn show laat zien: “Af en toe kregen we injecties. We moesten eens per week onze armen door een kleine opening in de deur steken. We hadden al snel door dat we na zo’n injectie niet meer menstrueerden.” In september werd bekend dat er ook Oeigoeren vermoord zijn, zodat Chinezen hun organen konden verkopen.
Oeigoeren in Nederland
In de aflevering wordt een schokkend feit gedeeld, dat dichter bij ons staat. Oeigoeren in Nederland zijn ook niet veilig voor de Chinese overheid. De ambassadeur van China zegt dat we ons niet moeten mengen in de binnenlandse zaken van andere landen. “Maar het gaat ook om onze Oeigoeren. Uit een rapport van Amnesty International bleek dat Oeigoeren zelfs in Nederland niet veilig zijn en worden gevolgd, afgeluisterd, geïntimideerd en bedreigd door China”, aldus Lubach. De politie onderbreekt telefoontjes aan familieleden en stellen voor om tegen betaling informant te worden over Oeigoeren in Nederland. Je krijgt drie maanden bedenktijd, en als je het niet doet, dreigt de politie je familie te doden.
Proosten met Xi Jinping
China wordt gesteund door verschillende landen waaronder Rusland, Saudi-Arabië en Syrië. “Die schurkenstaten, die vinden dat prima, maar wij, in het vrije westen, wij vinden dat verschrikkelijk”, zegt Lubach sarcastisch. “Dus wij zeggen tegen president Xi Jinping: Proost.” Waarna er een video wordt laten zien dat onder andere Barack Obama, koningin Elizabeth van Engeland en onze eigen Koning Willem-Alexander proosten met de Chinese president.
De reden dat vele landen China liever te vriend willen houden, is door de handel met het land. Toch hebben vorig jaar 22 landen China opgeroepen om te stoppen met het opsluiten van Oeigoeren, waaronder Nederland.
Lees ook
Up 2 Date
Mesut Özil neemt het op voor Oeigoeren, Chinese tv-zender besluit Arsenal-kraker niet meer uit te zendenFunX
China sluit moslims op in kampen: dit is wat er aan de hand isUp 2 Date
Amerikaanse tiener vraagt via TikTok aandacht voor Oeigoeren in ChinaFilms, Series & TV
Tonnano krijgt eigen serie na einde "Mocro Maffia": “Wesh denk je dat we klaar zijn?"