Food
Ebru deelt haar recept voor Turkse Sarma
- News
- Ebru deelt haar recept voor Turkse Sarma
Alle moslims hebben hun eigen gerechten waarmee ze het vasten verbreken. Van Indonesische Lontong Sayur tot Somalische Halwa. Dit keer deelt Ebru, wiens roots in Turkije liggen, haar recept voor Sarma.
RECEPT
BENODIGDHEDEN
- 400 gram druivenbladeren (te koop in Turkse winkels)
Ingrediënten vulling
- 500 gram rijst (Turkse rijst)
- 1 beker zonnebloemolie
- 1/2 beker water
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel peterselie (gedroogd of vers, kan allebei)
- 1 eetlepel dille (gedroogd of vers, kan allebei)
- 2 eetlepels salca (Turkse tomatenpasta)
- 1 eetlepel munt (gedroogd of vers, kan allebei)
- 1 dessertlepel citroenzuur
- 1 dessertlepel pul biber (pepervlokken)
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel zout
Ingrediënten bouillon
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel citroenzuur
- 1 eetlepel salca (Turkse tomatenpasta)
- 1 beker water
BEREIDING
- Snijd de uien en knoflook fijn en doe ze in een pan met zonnebloemolie. Laat dit bakken tot de uien een roze kleur krijgen.
- Voeg de salca toe en bak dit ook nog een minuut. Voeg vervolgens de kruiden (dille, peterselie, munt) toe en roer dit weer.
- Voeg de water toe en laat dit koken. Na het koken van het water kun je de rijst toevoegen. Alles bij elkaar bak je nog 5 minuten.
- Laat de rijst nu 15 minuten afkoelen. Je kunt daarna beginnen met het rollen van de sarma. Zo ziet je rijst er uit.
- Je kunt de sarma gaan rollen. Voor elke sarma gebruik je 1 dessertlepel rijst als vulling. De afbeeldingen laten stap voor stap zien hoe je de sarma rolt.
Als je klaar bent met rollen van de bladeren, dan stapel je deze in een pan. Doe dit zo strak mogelijk.
Doe twee eetlepels zonnebloemolie, 1 theelepel citroenzuur, 1 eetlepel salca en een beker water bij elkaar en maak hier een bouillon van.
Giet deze bouillon in de pan en voeg vervolgens extra water toe. Je moet het water aan de bovenkant kunnen zien.
Zet de pan op het fornuis en laat het water erin eerst koken (zet je vuurpitje hoog). Als het water begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma 45 minuten verder koken.
Dan is je sarma klaar. Heb je nog rijst over? Dan kun je dit ook gebruiken om dolma (gevulde paprika’s) te maken!
Ster advertentie
Ster advertentie