Andy (24): “De leeuwendans is voor mij een manier om de Chinese tradities voort te zetten”
- News
- Andy (24): “De leeuwendans is voor mij een manier om de Chinese tradities voort te zetten”
"Tien jaar geleden leerde ik op een kung fu-school in Rotterdam de leeuwendans. Tijdens de leeuwendans worden er namelijk basisbewegingen van kung fu gebruikt. Het is een traditionele dans die vaak wordt uitgevoerd tijdens speciale gelegenheden, waaronder Chinees Nieuwjaar. Men gelooft dat het geluk en voorspoed brengt, omdat het de kwade geesten verjaagd. Die worden onder andere verjaagd door de muziek. Twee jaar geleden besloot ik uiteindelijk mijn eigen Aziatische entertainmentbedrijf te starten waarmee we verschillende shows geven.
Er worden verschillende verhalen uitgebeeld tijdens de leeuwendans. Eén daarvan is het verjagen van het zogenaamde Nian-monster. Dat monster at alle oogst op van de boeren in een Chinees dorp en niemand durfde tegen hem op te komen. Uiteindelijk kwamen de dorpelingen erachter hoe zij het monster konden verslaan, namelijk met een rood leeuwengewaad en door luide geluiden te maken met pannen. Hierdoor werd de Nian uiteindelijk verjaagd. Dat is het verhaal dat uitgebeeld wordt tijdens het Chinees Nieuwjaar.
Vaak gebruiken wij de rode leeuw, omdat dat in de Chinese cultuur een belangrijke kleur is. Het staat voor voorspoed en blijdschap. Vandaar dat rood altijd prominent naar voren komt tijdens feestelijke dagen. De leeuwendans kan soms heel zwaar zijn. Alsof je een ontzettend warme deken om je heen hebt en daarmee gaat sporten. We trainen elke week, vooral nu tijdens het Chinees Nieuwjaar. Het is echt een teamsport. Degenen die de drums, bekkens en gong bespelen, kijken echt naar wat de leeuw doet. Op basis van de bewegingen van de leeuw, wordt de beat bepaald. De communicatie tussen het optreden door is essentieel.
Die communicatie ziet het publiek vaak niet, want het wordt door middel van bepaalde handgebaren gedaan. De leeuw kijkt dan door zijn mond naar de drummer, waardoor de drummer weet wat de leeuw gaat doen. Dat moet natuurlijk getraind worden, zodat het allemaal synchroon loopt. Je mag ook niet zomaar dingen doen als leeuw, daar zijn ook weer regels aan verbonden. Zo beginnen en eindigen we de leeuwendans bijvoorbeeld altijd met drie buigingen. We bidden dan, omdat de leeuw een goddelijk wezen is.
Tussen al mijn optredens door maak ik tijdens Chinees Nieuwjaar natuurlijk ook tijd vrij voor mijn familie. We komen dan bij elkaar om samen te eten, dat is altijd traditie bij ons geweest. Je kunt het vergelijken met kerst waarin je tijd vrijmaakt voor je familie en vrienden. Het is voor mij de drukste periode van het jaar, want naast tijd doorbrengen met familie, treed ik bijna elke dag ergens op. Dat kan ik door mijn bedrijf blijven doen. Als ik dat niet meer zou hebben, zou ik ook niet meer leeuwendansen. Het is voor mij een middel om onze tradities voort te zetten."
- Andy Au (24)
Close-up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
Close-up
Zakia (27): "Ik wil de universiteit een betere plek maken voor mensen van kleur"Close-up
Samira (26): "Ik verhuis over 2 weken naar Amerika voor de opleiding interne geneeskunde"Close-up
Yorbi (30): "Met mijn kledingmerk wil ik jongeren een kans bieden om zichzelf te ontwikkelen"Close-up
Dewi (24): "Ik kan nooit meer onbezorgd een zwangerschap ervaren"