FunX

Joyce (20) is intersekse: "Ik schrok toen ik hoorde dat ik geen baarmoeder en eierstokken heb"

foto: Instagram/ joycekiela
  1. Newschevron right
  2. Joyce (20) is intersekse: "Ik schrok toen ik hoorde dat ik geen baarmoeder en eierstokken heb"

Intersekse personen worden geboren met een lichaam dat niet helemaal past in het beeld dat de huidige maatschappij heeft van een man of vrouw. Omdat hun lichaam niet goed in die maatschappelijke hokjes past, ervaren intersekse personen vaak discriminatie, uitsluiting en gevoelens van eenzaamheid. De 20-jarige Joyce, die eerder was te horen in de Docs-podcastaflevering 1 op de 90, kwam er op haar veertiende achter dat ze intersekse is. Na de diagnose had ze het idee dat ze opnieuw moest uitzoeken wie ze nou eigenlijk precies was. Hoe ze zichzelf weer is gaan accepteren, bespreekt ze met Tannaz en directeur van stichting de Nederlandse organisatie voor seksdiversiteit (NNID) Miriam van der Have in de Mental Health Club-podcast.

Quote

Ik heb me eigenlijk altijd vrouw gevoeld, maar na de diagnose ging ik me opeens afvragen: ben ik dan nu een jongetje?

Joyce (20)

CAOS

Toen Joyce op haar veertiende werd gediagnosticeerd met het compleet androgeen ongevoeligheid syndroom (CAOS), kwam ze ieder jaar voor controle bij de kinderarts. Destijds vertelde ze bij een afspraak dat ze nog niet ongesteld was geworden, waarna de kinderarts besloot om voor de zekerheid haar hormoonwaardes te controleren. "De arts zei nog dat ze verwachtte dat er niets uit het onderzoek zou komen, maar drie dagen later hing ze aan de telefoon. Dit was het begin van de hele medische molen en alle onderzoeken."

Geen baarmoeder en eierstokken

De arts vertelde Joyce dat ze geen baarmoeder en eierstokken heeft. "De dokter zei tegen me dat ik intersekse was, waar ik erg van schrok, want ik had nog nooit van de term gehoord." Joyce had in het begin veel vragen die in eerste instantie niet beantwoord konden worden. "Door zelf te googelen wat intersekse precies inhield en te praten met artsen en andere mensen, kwam ik erachter wat het precies was."

Wat is intersekse zijn?

Intersekse personen hebben de ervaring van het geboren zijn met een lichaam dat niet helemaal past in het maatschappelijke beeld van mannen- of vrouwenlichamen. De ervaring staat voorop, omdat intersekse personen vaak te maken krijgen met discriminatie, stigmatisering, uitsluiting en gevoelens van eenzaamheid. Maar ook met onnodig “normaliserende” medische behandelingen op jonge leeftijd die een grote impact hebben.

Sekse, of geslacht, bestaat uit een combinatie van chromosomen, genen, hormonen, primaire en secundaire geslachtskenmerken, waar ook kenmerken als haargroei en vetverdeling bij horen. Die combinatie is voor iedereen uniek, ook bij intersekse personen. Dat iemand intersekse is, is meestal aan de buitenkant dan ook niet te zien en kan op veel verschillende manieren. Zo hebben de meeste vrouwen XX-geslachtschromosomen, maar zijn er ook intersekse vrouwen met XY-chromosomen. Ongeveer 1 op de 90 mensen is intersekse.

De meeste intersekse personen voelen zich man of vrouw, en een klein deel is non-binair. Net als andere mensen zijn intersekse personen homo-, lesbisch-, hetero-, bi-, pan- of aseksueel.

Teruggefloten worden

Joyce kwam er midden in haar puberteit achter dat ze intersekse is, wat haar erg onzeker maakte. "Rond mijn veertiende dacht ik net een beetje uitgevogeld te hebben wie ik was, maar na het krijgen van de diagnose werd ik eigenlijk gelijk weer teruggefloten." Joyce moest voor zichzelf opnieuw uitzoeken wie ze nou precies was, maar gelukkig kreeg ze hier goede hulp bij. Door de goede behandeling die Joyce in het ziekenhuis kreeg, werd ze al vrij snel doorverwezen naar een vereniging waar ze de kans kreeg om veel lotgenoten te ontmoeten en spreken. "Ik kwam er toen gelukkig al vrij snel achter dat ik nog steeds dezelfde Joyce ben als voor mijn diagnose, dat hokje verandert daar eigenlijk niets aan."

Enorme klap

NNID-directeur Miriam, die zelf ook intersekse is, vertelt dat het voor jongeren vaak een enorme klap is als ze te horen krijgen dat ze intersekse zijn. "Het gaat gepaard met een hoop stress, wat weer voor trauma kan zorgen." Dit kan dan weer zorgen voor psychische problemen als moeheid, snel overwerkt zijn en spanningen. "Bovendien heeft 6,8 procent van de intersekse personen wel eens een zelfmoordpoging gedaan. Dat is niet te wijten aan het intersekse zijn zelf, maar aan hoe iemand het zijn van intersekse ervaart en meemaakt", aldus Miriam.

Quote

1 op de 90 mensen in Nederland is intersekse, wat de meeste mensen niet weten. Het is dus belangrijk dat we het zichtbaarder maken.

Directeur NNID Miriam van der Have

Openheid

Het is erg belangrijk dat er openheid komt rondom het zijn van intersekse. "Nog steeds horen intersekse mensen vaak dat ze het maar beter voor zichzelf kunnen houden, omdat niet iedereen er even goed mee kan omgaan. Hierdoor denken intersekse personen dat ze iets heel ergs hebben waar anderen niet goed mee om kunnen gaan", legt Miriam uit. Door vanaf het begin af aan erg open te zijn naar familie en vrienden, heeft dit Joyce erg geholpen bij haar zelfacceptatie. Ze hoopt meer bewustwording voor het zijn van intersekse te creëren door er in de media aandacht voor te vragen. "Ik heb in de theatervoorstelling 'X Y WE' gespeeld en veel fotoshoots en interviews gedaan. Dit alles heeft me enorm geholpen bij zowel het creëren van bewustwording als mijn zelfacceptatie."

Haatcomments

Hoewel openheid creëren erg belangrijk is, kan dit ook nare reacties oproepen. Joyce ontving na verschillende mediaoptredens haatcomments, die er bij haar zeker inhakten. "Maar ik moet zeggen dat dit me juist wakker schudde om nog meer bewustzijn te creëren. Ik ben zeker nog niet klaar, vooral als je ziet hoeveel haatcomments het nog opwekt."

NNID

Miriam legt uit dat het vooral belangrijk is om mensen om je heen te hebben die je begrijpen en die je vertrouwt. Toch heeft niet iedereen zo'n sociaal vangnet. "Als je ouders je niet volledig begrijpen, is het belangrijk om te kunnen praten met mensen die dat wel doen. NNID helpt je graag met de juiste personen vinden. Deze stichting maakt zich sterk voor de lichamelijke bescherming van intersekse mensen." Ook verwijst NNID door naar de juiste psychologische hulp in het proces van acceptatie. "Het is heel fijn om hen dit te kunnen bieden", aldus Miriam.

Beluister de podcast hieronder om Joyce' verhaal over zelfacceptatie rondom het zijn van intersekse te horen. Benieuwd naar nog meer verhalen van intersekse mensen? Beluister dan de 1 op de 90-podcastaflevering.

#68 - "Ik pas niet helemaal in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’. Ik ben intersekse." - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie