FunX

10 dingen die vanaf 1 januari gaan veranderen (in je portemonnee)

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 10 dingen die vanaf 1 januari gaan veranderen (in je portemonnee)

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent naast eindeloze oudejaarsborrels en gourmetschotels ook dat er nieuwe regels en wetten zullen ingaan. Met Prinsjesdag kregen we al een voorproefje van wat er allemaal gaat veranderen. Wij zetten de tien belangrijkste (financiële) veranderingen voor je op een rijtje.

1. We gaan meer verdienen

Omdat onder andere de arbeidskorting en algemene heffingskorting zijn verhoogd, stijgt het modaal salaris van 3390 naar 3469,19. Dit berekende de HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland. Iedereen die in diensverband werkt zal er daardoor netto op vooruitgaan.

Ook zal het minimumloon stijgen naar 13,27 euro per uur. De bijstand en AOW stijgen mee, want die zijn gelinkt aan het minimumloon. Bovendien gaan mensen die 40 uur werken er een stukje extra op vooruit, omdat 40 uur de norm van 36 uur zal vervangen. Als je 40 uur per week voor het minimumtarief werkt, ga je er netto 266,75 euro op vooruit.

Een derde en vierde manier waarop we technisch gezien wat meer binnenkrijgen, zijn de stijgende reiskostenvergoeding en het starten van pensioenopbouw. De reiskostenvergoeding stijgt van 21 naar 23 cent per kilometer en pensioen bouw je op vanaf je 18e in plaats van je 21e.

2. We krijgen meer moneys van de overheid

Bijna alle toeslagen worden hoger. Alleen de zorgtoeslag wordt lager, omdat deze vorig jaar extra verhoogd was. Kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget worden ruimer. Ook kinderbijslag zal stijgen.

Even voor de duidelijkheid: Het is in principe altijd de bedoeling dat dit stijgt, aangezien alles altijd duurder wordt. Als we een socialere regering zouden hebben, zouden deze cijfers er heel anders uitzien (red.).

3. Huren, kopen en de energierekening

De huurprijzen voor woningen in de vrije sector mogen maximaal 5,5% omhoog (ja, echt waar). Vanaf 1 juli mogen ook de huurprijzen voor sociale woningen omhoog. Het maximum voor de prijzen is nog onbekend.

Als je al ballin' genoeg bent om je je op de markt van koopwoningen te bevinden, is er ook goed nieuws: hoe zuiniger je huis, hoe hoger je maximale hypotheek. Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Hoe beter dat label, hoe hoger de maximale hypotheek is die je van de bank kunt krijgen.

Helaas is er voor zowel huurders als kopers ook het nieuws dat de energierekening hoger zal zijn dan dit jaar. Vanwege hogere belastingen en netbeheerkosten zal het per maand zo'n 13 euro meer kosten. Bovendien vervalt per 1 januari het prijsplafond, maar het Noodfonds Energie zal blijven bestaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Drinken wordt (voor iedereen behalve waterdrinkers) duurder

Belasting op frisdrank (zonder alcohol), maar ook plantaardige melk zal stijgen van 9 cent naar 26 cent per liter. Bier wordt 50 cent duurder per krat (2 cent per flesje). Als je dan een peukie wil bij je pilsje zul je ook wat meer moeten aftikken. De gemiddelde prijs van sigaretten zal vanaf 1 april zo'n 10,70 worden, in plaats van 9 euro.

5. Hogere boetes

Naast drinken en roken zal ook te hard rijden je duurder komen te staan. Alle verkeersboetes zullen namelijk met maar liefst 10 procent stijgen. Gelukkig zullen de benzineprijzen hetzelfde blijven en ook het openbaar vervoer blijft even duur.

6. Hogere vliegbelasting

Dat geldt helaas niet voor vliegreisjes. Per passagier zal de belasting stijgen van 26,43 naar 29,05 euro.

7. Meer schenken

Als je ouders je geld willen geven, mag dit van de overheid zonder dat daar belasting over betaald hoeft te worden. Wanneer er sprake is van een ouder-kindrelatie, mag dit bedrag 6633 euro zijn in 2024. Dat is een kleine 600 euro meer dan hiervoor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

8. Zorgpremie omhoog

Iedereen zal gemiddeld 9 euro meer per maand gaan betalen voor hun zorgpremie in 2024. Per jaar komt dit uit op 108 euro. De exacte bedragen hangen natuurlijk af van je polis en verzekeraar.

9. Belastingtarief box 3 omhoog

De mensen wiens vermogen aan de hogere kant is, gaan er ietsje minder hard op vooruit. Het percentage belasting over het rendement van je vermogen stijgt van 32 naar 36 procent.

10. Rente studieschuld omhoog

Als laatste kon de regering het natuurlijk niet laten om uit- of afgestudeerd Nederland te ontzien: De rente op studieschuld zal in 2024, ondanks veel protest, stijgen. Als je afgelopen jaar afstudeerde, zal dit percentage 2,56 procent zijn vanaf 1 januari 2024.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Ster advertentie
Ster advertentie