De nasleep van pesten: "Ik hield er agressieproblemen aan over"
- News
- De nasleep van pesten: "Ik hield er agressieproblemen aan over"
Er wordt misschien niet altijd bij stilgestaan, maar wat voor de een plagen of 'gewoon grapjes' zijn, is voor de ander een trauma waarvan jaren later nog steeds de sporen zichtbaar zijn. Pesten kan namelijk op lange termijn serieuze gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. In de Mental Health Club-podcast vertelt Honey aan Tannaz over de effecten die de jaren vol pesterijen op haar leven hadden.
Ik ben het nog steeds aan het verwerken en heb een hele grote zelfbeschermingsdrang.
Dagelijks gepest
Honey werd op de middelbare school veel gepest. Ze werd dagelijks lastig gevallen, uitgescholden en aan haar haren getrokken, wat ervoor zorgde dat ze erg onzeker werd. Het leidde er zelfs toe dat Honey bij de kapper haar haar liet afknippen, omdat ze onder andere werd gepest met haar lange lokken. "Ik geloofde toen ook dat m'n haar spuuglelijk was. Nu vind ik het zonde. Maar ze waren met een groep en ik was alleen, dus ik dacht: ze hebben vast gelijk."
Pokerface
Het was een moeilijke periode voor Honey, die ze in haar eentje doormaakte. Erover praten deed ze namelijk niet. "Het was echt zwaar. Het was niet fijn om naar school te gaan, maar ook niet om naar huis te gaan, want daar maakte ik het niet bespreekbaar."
Die pokerface wist ze lang op te houden. Pas na haar middelbare schooltijd deelde Honey haar pestervaringen met haar directe omgeving, die daar erg van schrok. "Ik heb een hele sterke vader, een echte macho. Hij en m'n moeder hebben me opgevoed om een sterke jongedame te zijn. Ik heb ook een jonger broertje, dus ik had het gevoel dat ik sterk moest zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Taboe doorbreken
Niet willen of durven praten over je pesterijen uit schaamte is iets wat Tannaz herkent. Ook zij werd jaren ernstig gepest en vertelde dit niet aan haar ouders. "Ik ben ook in zo'n cultuur opgevoed waarin ze zeggen: kom gewoon voor jezelf op. Als je het aan je ouders vertelt, ben je 'niet cool'. Hoe kunnen we dat taboe doorbreken?"
Pestcoach Kim van Omgaan met Pesten benadrukt dat juist dat delen toch heel belangrijk is. "Zo kom je ook weer mensen tegen die hetzelfde meemaken en kun je elkaar steunen. Je bent niet alleen." Daarnaast moet je onthouden dat het nooit jouw schuld is dat je wordt gepest. "Het is de schuld van de pesters, die zijn vaak zelf heel onzeker en reageren dat af op jou."
Ga er bovendien niet van uit dat je omgeving vertellen over de pesterijen niks opschiet. "Denk niet dat er niets aan gedaan kan worden. En als je op school wel een docent hebt die niets doet, kun je een klacht indienen. Zet door", adviseert Kim.
Het is juist supersterk om hulp te vragen. Als je zorgt voor hulp, zorg je voor jezelf en dat is belangrijk.
Geen snitch
De angst om als verrader te worden gezien, is vaak een drempel om over het pesten te vertellen. "Pesters vinden vaak: als je het vertelt, ben je een snitch. Maar dat is niet zo", aldus Kim. "Het is juist supersterk om hulp te vragen. Als je zorgt voor hulp, zorg je voor jezelf en dat is belangrijk. Dus laat ze maar praten."
Lange termijn gevolgen
Pesten is niet alleen vervelend, het kan op lange termijn ook gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. "Zo heeft het ervoor gezorgd dat ik heel erg mensenschuw, angstig en onzeker ben geworden", vertelt Tannaz.
Honey hield er agressieproblemen aan over. Zo schiet ze snel uit haar slof wanneer iemand iets zegt of doet wat haar niet aanstaat, omdat ze een grote drang voelt zichzelf te beschermen. "Ik heb een hele beschermende houding naar mezelf en naar de mensen die ik lief heb. Ik ben nog steeds bezig met het verwerken."
Inmiddels heeft Honey die driftbuien redelijk onder controle en is ze een succesvol nagelstyliste. "Ga ik alles verliezen om een punt te bewijzen aan iemand? Ik heb te hard gewerkt om me op zo'n negatieve manier te laten kennen." Van haar pesters krijgt ze nog wel eens berichtjes. "Dan zeggen ze: 'Je bent echt goed terechtgekomen hè?' Ik wil ze dan echt uitlachen. Het voelt fijn. Dus blijf doorzetten en in jezelf geloven. Waar jij om gepest wordt, is de onzekerheid van die persoon zelf."
Tips van pestcoach Kim
- Zie je om je heen dat iemand gepest wordt? Zeg er wat van. Spreek de pesters aan op hun gedrag of kom op voor degene die gepest wordt. "Sommigen vinden dat spannend", zegt Kim. Ze tipt: "Wacht dan even tot het over is, houd het slachtoffer in de gaten en ga er naartoe als het klaar is. Je kan diegene ook troosten en vragen of je kunt helpen. Dan voelt iemand zich gehoord."
- Merk je dat je zelf onzekerheden hebt die je misschien afreageert op anderen? "Weet dat je altijd van rol kunt veranderen. Het is niet eens een pester altijd een pester", aldus Kim. "Je kan van gedachten veranderen en inzien dat het niet tof was wat je doet of deed."
- Is het daar te laat voor? Achteraf je excuses aanbieden aan degene die je hebt gepest - al is het via een dm - kan ook helpen. "Een van mijn grootste pestkoppen heeft dat ook gedaan en dat heeft me veel closure gegeven. Het is nooit te laat om sorry te zeggen", aldus Tannaz
Week tegen Pesten
Van 27 september t/m 1 oktober is het de Week tegen Pesten, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid. In deze week staat het aanpakken van pesten centraal. Het motto van dit jaar is Buitensluiten? Uitgesloten. Kinderen en jongeren kunnen zich samen met hun klas, school of sportteam opgeven om samen te werken aan een veiligere omgeving.
Luister hieronder het hele gesprek tussen Honey, Kim en Tannaz terug:
#9 - De nasleep van pesten - FunX Mental Health Club
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.