Sophie Milzink zet zich in tegen pesten: "Ik werd er heel onzeker van"
- News
- Sophie Milzink zet zich in tegen pesten: "Ik werd er heel onzeker van"
De Week tegen Pesten is van start gegaan en die blijkt nog altijd hard nodig. Meer dan de helft van de kinderen van 9 tot 13 jaar oud zijn of worden namelijk gepest. Dat blijkt uit onderzoek van No Ties in opdracht van het NOS Jeugdjournaal. Sophie Milzink weet hoe vreselijk pesten is en gaat vandaag daarom in samenwerking met Stichting Kikid op bezoek bij haar oude middelbare school om te praten over dit probleem. In Start met Fernando vertelt ze over haar eigen ervaringen.
Bespreekbaar maken
Sophie vertelt dat ze altijd al een hekel had aan pesten. "Al toen ik op de middelbare school zat vond ik het vreselijk als het gebeurde en mensen er verdriet van hadden. Door mijn werk heb ik nu best veel contact met jongeren. Ik zie het en wil gewoon iets doen. Ik heb een publiek, dus waarom zou ik dat niet gebruiken om dit meer onder de aandacht te brengen?"
Pesten bespreekbaar maken is hoog nodig. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een op de vijf kinderen er met niemand over praat, omdat ze denken dat het niet helpt of dat het er zelfs erger van wordt. Acht op de tien kinderen geven aan graag les te willen krijgen over het stoppen van pesten.
Online pesten
Steeds meer kinderen worden online gepest en dat is iets waar Sophie zelf ook mee te maken heeft gehad in de tijd dat ze begon met YouTube-filmpjes uploaden. "Er waren veel mensen die heel bijdehand deden en dingen zeiden als: 'Heb je aandacht tekort?' en 'Je staat voor schut!'" Ze was destijds een stukje jonger dan nu en vond het toen best lastig om met dat soort opmerkingen om te gaan.
"Als je tiener bent, ben je aan het zoeken naar wie je bent. Je wil leuk gevonden worden door iedereen, dus je wilt ook niet te gek doen. Je wilt erbij horen. Ik heb heel vaak aan mensen gevraagd: ben ik nou echt gek? Ik werd daar heel onzeker van."
Niet serieus nemen
Nog steeds krijgt Sophie wel eens te maken met lelijke berichtjes op social media, maar daar kan ze inmiddels goed mee omgaan. "Ik zet die mensen op m'n Instagram Story en maak er een grapje over. Ook om te laten zien dat je die mensen niet serieus moet nemen, want ze zeggen ook maar wat."
Week tegen Pesten
Van 21 tot en met 25 september staat het aanpakken van pesten centraal. Het motto van de Week tegen Pesten is dit jaar Samen aan zet. Kinderen en jongeren kunnen zich samen met hun klas, school of sportteam opgeven om samen te werken aan een veiligere omgeving. "Het nieuwe schooljaar zal meer dan andere jaren van iedereen extra aandacht vragen om opnieuw een groep te vormen. Meedoen aan de Week Tegen Pesten is een mooie aanzet", aldus projectleider Marijke van der Zalm.
Sophie deelt in haar Instagram Stories haar ideeën over het aanpakken van pesten:
"Ik denk dat het het belangrijkst is om het pesten bij de kern aan te pakken. Vaak zijn pesters oliedom en hebben ze geen idee van wat ze iemand aandoen. Consequenties zijn superbelangrijk. Maar die komen wel pas achteraf. Het liefst wil je pesters ook leren begrijpen hoe verschrikkelijk pesten is zodat ze twee keer nadenken wanneer ze iemand zo'n pijn doen."
Lees ook
FunX
Fernando nieuwe ambassadeur anti-pestencampagne: "Het laat emotionele littekens achter"Up 2 Date
Toename in onlinepestgedrag sinds coronacrisisFunX
Jennifer (33) werd gepest sinds de basisschool maar is er sterker uitgekomenFunX
Déze films en series moet je tijdens de kerstdagen checken: "Voor als je je schoonfamilie zat bent"