FunX

Tim's column: "Geschiedenis voor de toekomst"

  1. Newschevron right
  2. Tim's column: "Geschiedenis voor de toekomst"

Tim Beumers doet tijdens Keti Koti een boekje open. Geen schoolboek, want daarin valt weinig te lezen over de slavernij:

"Ja maar... kennis is macht. Kennis geeft jou de mogelijkheid om jezelf de juiste instelling aan te meten, zodat je het meeste kan halen uit de situatie waarin jij jezelf bevindt. Tegelijkertijd is onwetendheid een zegen. Zij die niks weten, maken zich nergens druk om. Tussen die twee extremen leven we en proberen we rust en ons geluk te vinden.

De macht van kennis ligt niet alleen bij de ontvanger van de kennis, hij ligt ook bij de eigenaar van de kennis. Als het in mijn voordeel is om jou kennis te onthouden, dan zou ik dat kunnen doen. Zie onze geschiedenis. De geschiedenis die wij leren op school moet zorgen dat we trots zijn op waar we vandaan komen, zodat we onszelf verbonden voelen met Nederland. Dat is handig als je je volk nodig hebt om de schatkist te vullen.

Één van de dingen die we niet op school leren, is slavernij. De rol van Nederland in het vervoeren van mensen als gebruiksvoorwerpen en het geld verdienen via de handel van deze ademende handelswaren. Daar hebben we het blijkbaar liever niet over en de reden waarom kan ik me niet zo goed voorstellen. Het is namelijk gewoon geschiedenis.

Op school leren we over de wereldoorlogen en de 80-jarige oorlog en nog meer dingen waarin wij zelf het slachtoffer waren. Blijkbaar is het wel geschiedenis als we zelf zielig waren. Op het moment dat wij de aanstichter waren van ellende, geven we geen thuis. Al die nabestaanden van slaven die hier nu wonen, die moeten daar maar eens over ophouden, dat geklaag. Ze zijn nu vrij toch?

Grappig genoeg hoor je niemand zeggen dat we de Tweede Wereldoorlog maar eens moeten vergeten en de holocaust. Dat is 70 jaar geleden, kom op man, heb je het daar nou nog steeds over? De eerste politicus die dat roept, moet nog geboren worden en dat is vreemd. Want waarom zou het zo erg zijn om je excuses aan te bieden?

De Duitsers doen daar ook niet moeilijk over, die hebben een simpele mindstate op dit gebied. Excuses maken voor iets wat je niet direct zelf hebt gedaan betekent niet dat je door het stof gaat, het betekent dat je je grootsheid toont aan elkaar om samen aan een verbeterde relatie te werken voor de toekomst. Daar is niks mis mee.

Onze voorvaderen zaten fout en er gebeurde vreselijke dingen, dat is onze geschiedenis. Maar wat we vandaag doen is de geschiedenis voor de toekomst. Dat is een geschiedenis waarin we elkaar hard nodig hebben om wat te maken van deze wereld. Een wereld waarin we samen kunnen leren van onze fouten en kunnen vieren dat we niet meer in die situatie zitten.

De macht die we hebben is het delen van deze kennis en er samen rust in vinden, zodat we samen hebben gestreden om het beter te maken, want wat is het alternatief? Elkaar verwijten blijven maken en in de toekomst blijven negeren hoe het was? Samen leven is namelijk ook samen schrijven, aan de geschiedenis van de toekomst. Een geschiedenis waar je allemaal trots op kan zijn, omdat het de waarheid is, zonder gaten."

Ster advertentie
Ster advertentie