FunX

De ontroerende docu 'Jason' is door het filmfestival IDFA verkozen tot beste Nederlandse film

foto: Instagram: @feestjeopdedeurmat
  1. Newschevron right
  2. De ontroerende docu 'Jason' is door het filmfestival IDFA verkozen tot beste Nederlandse film

De aangrijpende documentaire Jason maakt bij velen wat los. Zo ook bij de organisatie achter het International Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA) die de docu heeft verkozen tot de beste Nederlandse film. Kijkers worden meegenomen in Jason Bhugwandass' missie om de gesloten jeugdzorg te veranderen, die volgens hem weinig verschilt van een gevangenis, en in zijn therapiesessies om zijn trauma's te verwerken. In Start met Fernando vertelt Jason meer over de indrukwekkende docu.

De indrukwekkende docu ‘Jason’ is door het filmfestival IDFA verkozen tot de beste Nederlandse film.

Huiselijk geweld

In de documentaire is te zien hoe de 23-jarige Jason zijn trauma's verwerkt en hoe het eraan toe gaat in de gesloten jeugdzorg. Op jonge leeftijd kreeg hij meermaals te maken met huiselijk geweld. Deze gebeurtenissen probeert Jason nog altijd te verwerken. Hoewel velen het moeilijk vinden om over zo'n pijnlijk verleden te praten, vond Jason het juist belangrijk om zijn verhaal door middel van een documentaire te vertellen.

Quote

Ik kwam als suïcidaal kind terecht in een gesloten instelling waar allemaal kinderen zaten die heel hard zorg nodig hadden.

Jason Bhugwandass

"Suïcidaal"

Vooral ook omdat hij zich zorgen maakt om de jeugdzorg in Nederland. "Ik kwam als suïcidaal kind terecht in een gesloten instelling waar allemaal kinderen zaten die heel hard zorg nodig hadden, maar dat niet kregen", vertelt Jason. "Ik zat letterlijk alleen opgesloten zonder behandeling en ik merk dat heel veel mensen in Nederland niet weten dat dit bestaat." Met de documentaire hoopt Jason het gesprek over de jeugdzorg in Nederland dan ook aan te jagen.

Depressief

Jason vertelt dat hij in een gesloten instelling terechtkwam, nadat hij depressief werd, vanwege zijn traumatische jeugd. Psychische hulp kreeg hij niet en het leven in zo'n instelling noemt hij vrij uitzichtloos. "Ik moest intern naar school, maar ik deed vwo en dat was er niet. Ik ging dus niet naar school. Ik had eigenlijk helemaal niks, dus ik leefde gewoon van eetmoment naar eetmoment. Voor de rest heb je helemaal niks om handen"

Quote

Therapie heeft heel erg geholpen, maar het is geen wondermiddel.

Jason Bhugwandass

"Nog veel winst te behalen"

Volgens Jason zou het beter zijn als gesloten jeugdzorginstellingen zoals ze nu zijn ophouden te bestaan, aangezien er ook gesloten afdelingen zijn in de psychiatrie en in de detentie. Echter, zolang deze instellingen nog bestaan, zijn er genoeg dingen die volgens hem stukken beter kunnen. "Allereerst moet er gezorgd worden voor therapie, scholing en veiligheid. Ook mag het veel kleinschaliger, dus veel minder jongeren op de groep. Er valt nog veel winst te behalen op heel veel punten."

"Geen wondermiddel"

Inmiddels gaat het wat beter met Jason en heeft hij veel gehad aan zijn therapiesessies. Desondanks kan hij nog niet stellen dat hij zijn trauma's echt heeft verwerkt. "Therapie heeft heel erg geholpen, maar het is geen wondermiddel. Ik denk dat ik nog wel jaren bezig zal zijn met alles een beetje op z'n plek zetten. Dat gaat sowieso wel even duren, dus echt optimistisch ben ik nog niet."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie