Abdulaal (24) over de machtsstrijd in Soedan: "Twee hanen kunnen niet in een kooi"
- News
- Abdulaal (24) over de machtsstrijd in Soedan: "Twee hanen kunnen niet in een kooi"
In Soedan woedt sinds halverwege april een gewapende machtsstrijd tussen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en het Soedanese leger. Door het heftige conflict in het Afrikaanse land zijn ruim 1,1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De Nederlands-Soedanese Abdulaal (24) vertelt in Start met Fernando waarom de twee groepen de strijd met elkaar aangaan.
Abdulaal (24) over de machtsstrijd in Soedan: "Ze doen het niet voor het land"
Deze twee groepen willen elkaar simpelweg vermoorden om de macht te grijpen in het land.
Beide groepen willen macht
Volgens Abdulaal is de oorzaak van het gewapende conflict simpel: zowel de RSF-militie als het huidige leger proberen de macht over Soedan te grijpen. "Het is een beetje net zoals wij zeggen hier in Nederland: 'Twee hanen kunnen niet in een kooi'. Deze twee groepen willen elkaar simpelweg vermoorden om de macht te grijpen in het land."
Volk lijdt onder machtsstrijd
Hoewel er veel conflicten in de wereld zijn waarbij je duidelijk de aanstichter van het geweld kunt aanwijzen, zegt Abdulaal dat de situatie in Soedan iets gecompliceerder ligt "Ze zijn in principe allebei even slecht", vertelt hij. "Tot een paar weken geleden vermoordden ze allebei onschuldige burgers, dus ik zou niet kunnen zeggen dat de ene slechter is dan de andere." Aangezien de RSF inmiddels ruim 100.000 strijdkrachten heeft, denkt Abdulaal dat het einde van de machtsstrijd nog lang niet in zicht is, waar vooral het Soedanese volk de dupe van zal zijn.
Een ander probleem wat het volk niet ten goede komt, is dat er in Soedan al decennialang onrust heerst. Vanwege de burgeroorlogen die er sinds 1954 woedden, is het land politiek en economisch instabiel waardoor veel landen liever geen of nauwelijks handel drijven met Soedan. "Soedan heeft al heel lang een militair bewind", aldus Abdulaal. "Daarom hebben we onder andere te maken met sancties van de Verenigde Staten."
Overgang naar democratie verloopt moeizaam
Nadat president Omar al-Bashir in 2018 na een zittingsperiode van dertig jaar werd afgezet, leek de situatie eindelijke te gaan verbeteren in Soedan. De Soedanese Volkskrijgsmacht kwam aan de macht en werkte aan een overgang naar een democratische burgerregering. Vanwege dit positieve vooruitzicht haalden ook andere landen langzamerhand de banden weer aan met Soedan. Dat bleek echter van korte duur nadat er in oktober 2021 weer een militaire staatsgreep plaatsvond. "Het leger wilde weer de macht grijpen, omdat het allemaal de goede kant op leek te gaan met Soedan. Tegelijkertijd beschuldigen zowel het leger als de burgerregering elkaar ervan dat ze niet genoeg zouden doen om de democratie in het land te bevorderen."
Staakt-het-vuren
Sinds het geweld in Soedan losbarstte, zijn grote delen van steden en dorpen in het land verwoest. Ook ziekenhuizen en apotheken blijven niet gespaard. Daar komt ook nog bij dat veel omliggende landen hun grenzen hebben gesloten voor Soedan. "Alleen de grens met Egypte is nog open, maar het is nog steeds niet makkelijk om daar naartoe te vluchten. Ook veel noodhulp bereikt het land momenteel niet."
Hoewel er sinds het begin van het conflict meerdere staakt-het-vuren zijn aangekondigd, bleef het alsnog erg onrustig in Soedan. "Dat komt omdat er binnen de strijdende groepen meerdere leiders zijn. Zo zitten bijvoorbeeld leiders uit het voormalige regime in het leger. Daardoor is de macht binnen de strijdende groepen verdeeld en doen ze wat ze willen. Vooral nu steeds meer Europeanen het land verlaten, neemt het geweld alleen maar toe."
Als je in Soedan vandaag niet werkt, heb je morgen niets te eten.
Familie in Soedan
Veruit de meeste familieleden van Abdulaal wonen in Soedan, maar volgens hem maken die het momenteel nog wel goed. "Ze wonen gelukkig niet meer in de hoofdstad. Ze zijn nu vertrokken naar een dorp waar ze vrijwel geen last hebben van de machtsstrijd."
Soedan steunen
Hoewel er afgelopen maandagavond een staakt-het-vuren van start ging, zou het leger wel enkele zware luchtaanvallen hebben gepleegd en zeggen burgers dat ze nog enkele schoten hebben gehoord. Om het volk in Soedan enigszins verlichting te kunnen bieden, is Abdulaal een inzamelingsactie gestart om voedsel, water en medicijnen te kunnen leveren aan hulpbehoevenden. "De meeste Soedanezen werken in de hoofdstad of andere grote steden waar het geweld het heftigst is momenteel. Als je in Soedan vandaag niet werkt, heb je morgen niets te eten. Veel mensen vluchten naar dorpen, waar ze zonder voedsel, water en medicijnen komen te zitten. Daarom ben ik deze inzamelingsactie gestart en ik hoop dat mensen Soedan zullen steunen."
Lees ook
Up 2 Date
Buitenlandse Zaken bevestigt start evacuatie Nederlanders uit SoedanFunX
Gláucio (20) en Márcia (26): "We hebben 17 jaar lang in een azc gezeten"FunX
Tessa leerde de Syrische Ahmad kennen door Buddy to Buddy: "Ik had deze vriendschap nooit verwacht"FunX
Mohammed (18) vluchtte op zijn 14e naar Nederland: "Mijn familie is eindelijk weer compleet"