Moet financiële educatie een verplicht vak worden op school?
- News
- Moet financiële educatie een verplicht vak worden op school?
Van wie hoor je te leren hoe je met geld om moet gaan? En dan hebben we het niet over economie op school, maar over bijvoorbeeld het beheren van je eigen spaargeld, het regelen van je belastingaangifte of het gevaar van lenen. Misschien hebben jouw ouders je daar goed mee kunnen helpen, maar wat nou als zij er ook niet zoveel verstand van hebben? Zou financiële educatie niet gewoon een vak op school moeten zijn?
Nooit geleerd
Iemand die dat vak zeker had kunnen gebruiken, is de 27-jarige Derrel. In TopiX vertelt hij dat hij op zijn 18e van Curaçao naar Nederland verhuisde om hier te studeren. Zijn financiële problemen begonnen met een telefoonabonnement voor zijn toenmalige vriendin en werden vanaf toen alleen maar erger. Omdat hij niet van zijn ouders heeft meegekregen hoe hij met geld moet omgaan, bleven de schulden oplopen.
Tips & tricks
Calvin helpt met zijn bedrijf Anti Incasso mensen zoals Derrel met onder andere ondersteuning bij juridische geschillen of het geven van advies om zo de controle over hun leven terug te geven. Hij geeft handige tips & tricks zoals het aanvragen van finale kwijting: als je je schuld niet kan betalen, kan je met de bank overleggen of er een deal mogelijk is waarbij je bijvoorbeeld slechts een deel van je schulden hoeft te betalen.
VAST ONDERDEEL OP SCHOOL
Calvin is van mening dat financiële educatie een vast onderdeel op scholen zou moeten zijn. Schulden kunnen volgens hem namelijk zorgen voor veel spanningen binnen een familie. Mensen gaan meer risico's nemen en blijven bijvoorbeeld langer weg van huis, aldus Calvin. Hierdoor lopen ze het risico om in een negatieve spiraal van problemen te belanden. En zolang niet alle ouders voldoende financiële kennis hebben, zouden scholen dit kunnen voorkomen door middel van speciale lessen of cursussen.
"Mensen zeggen: het ligt aan de opvoeding. Maar als je ouders ook niet hebben meegekregen hoe ze met geld om moeten gaan, kunnen ze het ook niet overbrengen."
Op je Monnie
Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.
Lees ook
FunX
Hicham (24): "Door al die schulden kon ik jaren niet op vakantie, maar ik leerde wel omgaan met geld!"FunX
Docu: Van bendelid met schulden tot rolmodel met nog meer schulden, hoe dan?!FunX
FunX zet zich een jaar lang in voor jongeren met schulden en dit is waaromFunX
Joost Klein nam Paris Fashion Week over met zijn outfits: "Wat is dit?"