Nina stond jarenlang aan het hoofd van een groot drugsimperium: ''Ik besefte dat misdaad niet loont''
- News
- Nina stond jarenlang aan het hoofd van een groot drugsimperium: ''Ik besefte dat misdaad niet loont''
Nina was jarenlang mede-organisator van een criminele organisatie. Hiervoor moest ze een straf uitzitten van tien jaar. Toen ze vrijkwam, ging er een knop om en besloot ze uit het criminele circuit te stappen. Ze doet binnenkort haar verhaal in de podcast Daders van journalist Cas de Jong. Ook in Start met Fernando geeft ze antwoord op onder andere de vraag hoe ze eigenlijk in dit wereldje belandde.
Hoe is het om aan de top van een groot drugsimperium te staan?
''Snel geld verdienen''
Nina weet precies wanneer ze in het criminele circuit belandde: op het moment dat ze besloot te stoppen met school. ''Op het moment dat je die keuze maakt, dan staat er een hele andere weg op je te wachten. Doordat je niet naar school gaat en je wegloopt uit het internaat, beland je op een gegeven moment al best wel snel op straat.'' Uiteindelijk kwam ze zelfs terecht in de prostitutie. Eenmaal in dit wereldje, kreeg ze al snel te maken met andere zaken, zoals het criminele circuit. Op dat moment dacht Nina dat het een betere uitweg voor haar zou zijn. ''Het was een manier om sneller geld te verdienen in plaats van 'elke dag op je rug te liggen'.''
Verantwoordelijk
Nina werd uiteindelijk mede-organisatrice van een criminele organisatie. Dit hield in dat ze verantwoordelijk was voor een aantal zaken binnen de drugshandel. Zo moest ze iedere ochtend de paspoorten controleren op geldigheid van de koeriers. Vervolgens kwam de ontmoeting met de koerier. Nina vertelde dat zij de outfits moest uitzoeken. ''Het liefst moet zo iemand er chique uitzien, zodat hij niet zo snel wordt opgepakt.'' Als diegene dan is gekleed, dan vond er een foto plaats. Hierop was te zien hoe zo iemand eruit zal komen te zien op het moment van terugkomst. De foto werd opgestuurd naar de medewerkers van de douane, en dan begon de planning van de reis.
Jaren later
Inmiddels is Nina uit het criminele circuit. ''De uitkomst van deze som is gewoon dat misdaad niet loont. Op het moment zelf heb je er misschien baat bij. Je geniet van al het geld en de luxe die daarbij komt kijken.'' Maar uiteindelijk besefte Nina dat de consequenties in de criminele wereld zwaarder wegen dan de voordelen. ''Of je leeft niet meer en als je wel leeft, dan heb je niks meer, want je hebt dan waarschijnlijk jarenlang in de gevangenis doorgebracht.'' Ze benadrukt ook dat op het moment dat je in de bak belandt, je ook je omgeving heel erg veel pijn doet. ''Je maakt gewoon zoveel kapot en op het moment dat je dat beseft, is het eigenlijk al veel te laat.''
Mocht je meer willen weten over het verhaal van Nina dan is er goed nieuws! Deze maand zal er een documentaire verschijnen over Nina's leven. Ook zal ze haar verhaal uitgebreid vertellen in het nieuwe seizoen van de Daders, een podcast waarin journalist Cas de Jong in gesprek gaat met moordenaars, terroristen en andere zware criminelen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Games & gadgets
Tinder-optie laat gebruikers checken of date crimineel verleden heeftFunX
Xavi (13) richt stichting 'Voetballen voor Veiligheid' op tegen jongerengeweldFunX
Rapper Safoan 'Kami Kazi' Mokhtari over zijn korte film om jongeren uit misdaad te houdenFunX
John van den Heuvel over de mocro-maffia en zijn gevaarlijke leven als misdaadjournalist