Zo ga je het gesprek aan met je werkgever om vrij te krijgen op Keti Koti
- News
- Zo ga je het gesprek aan met je werkgever om vrij te krijgen op Keti Koti
Op 1 juli is het weer tijd voor Keti Koti, wat betekent dat velen in Nederland stil zullen staan bij de afschaffing van de slavernij. Hoewel Keti Koti in Nederland al decennialang gevierd wordt, blijft officiële erkenning als nationale vrije dag nog steeds uit. Het is dan ook niet vanzelfsprekend om tegen je baas te zeggen dat je vrij neemt op 1 juli om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. Toch zijn er stappen die je kunt ondernemen om alsnog vrij te krijgen.
Onbegrip
Voordat we dieper duiken in welke stappen je kunt ondernemen, is het belangrijk om te weten waarom je nog altijd op onbegrip stuit van je leidinggevende om Keti Koti te vieren. Het koloniale verleden van Nederland vormt een groot onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, maar tot de dag van vandaag vinden veel mensen het nog altijd confronterend om ermee in aanraking te komen. In 2021 sprak FunX met Koike, een ondernemer die zijn werknemers jaarlijks vrijgeeft op 1 juli, die stelt dat in het onderwijs de negatieve kanten van het koloniale verleden grotendeels onderbelicht blijft. Het gebrek aan kennis van dat verleden maakt dat veel werkgevers er nog altijd raar van op kijken wanneer je besluit vrij te vragen om Keti Koti te vieren.
'Aan ketenen gebonden'
Bovendien stelt Koike dat werknemers bang zijn om gelabeld te worden als onruststoker of iemand die in een slachtofferrol kruipt. "Als het bestuur van een groot bedrijf waar je voor werkt wit is en niet begrijpt wat het voor je betekent om stil te staan bij het koloniale verleden, dan kan je het als moeilijk ervaren om je daarover uit te spreken. Wellicht omdat je bang bent om je status, waar je zo hard voor hebt gewerkt, te verliezen. Je bent dan als het ware nog steeds aan ketenen gebonden, omdat je je niet durft uit te spreken over iets wat zo belangrijk voor je is."
Ondanks dat FunX, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter zich de afgelopen jaren hebben ingezet om van Keti Koti een nationale herdenkings- en vrije dag te maken, blijft vrij krijgen op 1 juli dus een probleem voor velen. De volgende tips kunnen er echter voor zorgen dat je op die dag toch de afschaffing van de slavernij kunt herdenken en vieren.
Een-op-eengesprek met werkgever
Vraag een een-op-eengesprek aan met je werkgever waarin je duidelijk maakt waarom Keti Koti voor jou belangrijk is en dat je graag vrij wilt om dit te vieren. In het gesprek kun je ook de noodzaak aankaarten om jaarlijks van 1 juli een vrije dag te maken, aangezien steeds meer mensen het belang inzien van deze feestdag.
Als collectief naar je werkgever stappen
Wellicht denk je dat je er alleen voor staat, maar het besef dat Keti Koti voor veel mensen in Nederland belangrijk is, neemt alsmaar toe. Het is dus goed mogelijk dat er binnen jouw organisatie meer collega's zijn die Keti Koti een belangrijke feestdag vinden en zelf ook vrij zouden willen. Je kunt er dan voor kiezen om als collectief je werkgever te vragen om op 1 juli vrije dag te geven. Samen sta je immers sterker dan in je eentje.
Van dienst ruilen
Mocht je op het werkrooster al ingepland staan en kun je geen verlof regelen? Check dan vooral binnen je team of er iemand is die met je van dienst kan ruilen. Je collega's zijn vaak aardiger dan je denkt en gunnen je vast wel een vrije dag op een datum waar je veel waarde aan hecht.
Onderhandelen over kortere dienst
Mocht het echt niet mogelijk zijn om vrij te krijgen op 1 juli kan het handig zijn om met je leidinggevende of een andere collega te checken of je eventueel een kortere dienst kunt draaien. Veel events op 1 juli vinden op verschillende tijdstippen plaats, waardoor je hoogstwaarschijnlijk nog een event kunt meepakken waarop je de afschaffing van de slavernij kan herdenken en vieren.
Verlof aanvragen
Misschien niet de optie die je voor ogen had, maar je kunt altijd nog van tevoren verlof aanvragen om op 1 juli vrij te zijn. Zoals eerder gesteld, wordt Keti Koti (nog) niet erkend als nationale vrije dag, waardoor je werkgever niet verplicht is om je vrij te geven. Naast je verlofaanvraag kun je ook een brief naar je werkgever sturen waarin je aangeeft waarom je vrij hebt genomen op 1 juli.
De oorsprong van Keti Koti
Keti Koti vindt zijn oorsprong in de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863. Sindsdien wordt het slavernijverleden jaarlijks herdacht. In Suriname is het niet alleen een feestdag voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen, maar voor alle inwoners van het land. Met de komst van Surinamers naar Nederland vond Keti Koti zijn weg naar Nederland en wordt het hier sinds 2009 jaarlijks op verschillende plekken gevierd, waaronder in het Oosterpark in Amsterdam, waar ook het Nationaal Monument Slavernijverleden staat.