Zijn veranderingen echt mogelijk in politiek Nederland?
- News
- Zijn veranderingen echt mogelijk in politiek Nederland?
In de verkiezingsspecial van de TopiX Podcast gaan jongeren in gesprek met politici over de onderwerpen die zij belangrijk vinden. In de eerste aflevering is het de beurt aan de 21-jarige Akram uit Amsterdam. Hij voelt Rebekka Timmer, die op de derde plek van de kandidatenlijst van Bij1 staat, aan de tand. Hoe kan hij erop vertrouwen dat haar partij het echt anders gaat doen en niet alleen loze beloftes maakt?
De wereld veranderen
Dat de politiek niets is voor jongeren, daar klopt niks van. Rebekka Timmer is daar het levende bewijs van. Al op 12-jarige leeftijd wilde ze de politiek in. Waarom ze die noodzaak voelt? "Er gaat van alles mis in deze wereld en er moeten mensen zijn om dat te veranderen", vertelt ze. Akram snapt dat wel. "Steeds meer jongeren voelen zich getriggerd om wat met de politiek te doen, maar ik denk dat het probleem is dat jongeren er weinig in worden betrokken en er weinig vanaf weten." Volgens hem moeten partijen jongeren meer betrekken bij de politiek.
Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jongeren zich meer betrokken voelen? Akram: "Sowieso door de kennis van hoe het precies zit in de Tweede Kamer en waar elke partij voor staat." Volgens hem moet er op school meer aandacht aan de politiek worden besteed. Daarnaast voelt hij zich niet aangesproken door politieke partijen: "Het lijkt alsof er alleen maar wordt gekeken naar de werkenden met geld en de ouderen."
#4 - "Er wordt te vaak gezegd, jongeren zijn de toekomst, maar daar zie ik bij de overheid niks van terug" - Akram Eddahmani in gesprek met Rebekka Timmer van Bij1 (S03) - FunX TopiX
Vertrouwen
Partijen beloven vaak van alles tijdens de verkiezingen. Een goed voorbeeld daarvan is de 1000 euro die Rutte aan elke werkende Nederlander beloofde, maar nooit uitkeerde. Praatjes vullen geen gaatjes. Zijn veranderingen echt mogelijk in politiek Nederland? Akram vraagt Rebekka hoe Bij1, als nieuwe partij, het anders gaat doen dan partijen die heel veel loze beloftes hebben gedaan. "Ik denk dat wij, anders dan veel partijen in Den Haag, een partij zijn van mensen die daadwerkelijk voelen wat er fout gaat in de samenleving. Mensen die racisme ervaren, die de nadelen van kapitalisme ervaren. Dat maakt voor ons die noodzaak zo groot", aldus Rebekka. "Zo'n witte man die bij de VVD weet ik veel hoeveel banen ernaast heeft of pandjes bezit, heeft geen belang bij het oplossen van problemen in de samenleving."
Rebekka maakt niet de belofte dat ze met Bij1 de wereld in korte tijd kan veranderen. "Wij weten ook dat dat een strijd is."
foto: FunX
Geen compromissen
In de Nederlandse politiek worden door verschillende partijen vaak concessies gedaan om zo samen te kunnen werken. Dat betekent dat partijen ook wel eens instemmen met plannen die ingaan tegen datgene waar zij voor staan. Bij1 wil dat niet doen. Maar is dat wel haalbaar? Rebekka: "Het is terecht dat er weinig vertrouwen is in de politiek. Dat komt omdat veel partijen hebben ingeboet op de waarden waarvoor zij staan. Heel veel partijen hebben gezegd dat ze er voor jongeren staan en al die partijen hebben, wanneer ze in de regering komen, die standpunten weer ingeleverd. Dat is die concessies doen. [...] Die politiek die ons hier heeft gebracht, daar moeten we mee breken. Dat betekent dat we ook een stuk harder moeten zijn. We moeten dat debat weer optrekken naar onze kant."
Rebekka wil met Bij1 af van de politiek die onderscheid maakt tussen 'wij' als politiek en 'zij' als samenleving: "Wij zijn een vertaalslag van die samenleving naar die politiek. [...] Wij zijn die partij van mensen die zich uitspreken op straat en zijn dus helemaal geen beroepspolitici. Dat maakt ons in die zin anders dat wij heel graag willen dat het geluid van de samenleving ook het geluid is van ons en dat die strijd gezamenlijk is." Daarom wil Bij1 de druk op de bestaande orde opvoeren: "Zodat er wordt geluisterd naar wat wij zeggen op straat, maar ook in de politiek."
Tweede Kamerverkiezingen
FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute