FunX

Rotterdamse Ashika begint inzamelingsactie voor menstruatieproducten in Suriname

foto: Facebook: Stichting Abhilasa Global Serve
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse Ashika begint inzamelingsactie voor menstruatieproducten in Suriname

Menstruatiearmoede is een groeiend probleem in Suriname. Doordat veel meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben voor menstruatie producten en zich daarvoor schamen, gaan zij vaak ook niet naar school of werk tijdens het menstruatieproces. Stichting Abhilasa Global Serve heeft daarom een inzamelingsactie georganiseerd om de hulpbehoevende Surinamers een hart onder de riem te steken en de Rotterdamse Ashika, vrijwilliger bij de stichting, vertelde hier meer over aan Gilly in Jouw Stad: "Het is vaak kiezen tussen menstruatieproducten of eten."

Menstrautiearmoede

Ashika legt uit waar het door komt dat er in Suriname zo'n menstruatiearmoede heerst. "Door de huidige economische situatie en de gevolgen van de coronacrisis, is het steeds moeilijker om maandelijks rond te komen. Daarnaast is Suriname een importland en de prijzen van geïmporteerde goederen zijn flink gestegen." De lastige economische situatie zorgt er bij veel vrouwen, alleenstaande moeders in het bijzonder, voor dat zij te weinig geld hebben om menstruatieproducten te kopen. "Juist arme mensen hebben meestal meerdere kinderen om te verzorgen. Bij gebrek aan voldoende inkomen moeten ze dus op dagelijkse basis lastige keuzes maken, zoals kiezen tussen eten of menstruatieproducten."

Quote

Als je leert dat je er niet bijhoort door iets dat in de basis gewoon bij jou hoort, dan klopt er iets niet.

Ashika

Schaamte

Volgens Ashika schamen veel meisjes en vrouwen zich voor het feit dat zij geen menstruatieproducten kunnen kopen. "Omdat er ook ongelukjes kunnen gebeuren, zoals doorlekken. Daardoor gaan ze niet naar school of werk, wat natuurlijk heel belangrijk is voor hun ontwikkeling, ook om uit die armoede te komen." Bovendien heerst er in Suriname een behoorlijk taboe op, wat soms zelfs tot gevolg heeft dat vrouwen sociaal worden uitgesloten tijdens het menstruatieproces. "Als je leert dat je er niet bijhoort door iets dat in de basis gewoon bij jou hoort, dan klopt er iets niet", aldus Ashika.

Taboe

Behalve menstruatieproducten opsturen, wil Ashika ook meer bewustwording creëeren over het onderwerp. "Eigenlijk zou iedereen er gewoon vrij over moeten praten, zodat je weer anderen ook uitnodigt om erover te praten", zegt ze. Daarnaast wil ze met haar stichting andere Nederlandse Surinamers, die al pakketten sturen naar het land, aanmoedigen om ook menstruatieproducten te sturen.

Ga voor meer informatie over de stichting en de inzamelingsactie naar de Facebook-pagina. "We hebben al aardig wat ingezameld, maar mensen kunnen zich ook altijd aanmelden als vrijwilliger om de spullen in te pakken bijvoorbeeld", aldus Ashika.

Ster advertentie
Ster advertentie