FunX

Stevland zet zich met stichting Black Men Talk in voor betere mentale gezondheid: "Stap naar therapie is moeilijk"

foto: Les Adu
  1. Newschevron right
  2. Stevland zet zich met stichting Black Men Talk in voor betere mentale gezondheid: "Stap naar therapie is moeilijk"

Hoe leer je over je emoties praten als je dit van huis uit niet mee hebt gekregen? Dat bespreekt Tannaz in een nieuwe aflevering van de Mental Health Club met ervaringsdeskundige Stevland (27). Als kind werden Stevlands gevoelens niet altijd geaccepteerd door zijn familie, wat resulteerde in woedeaanvallen als een uitlaatklep voor zijn opgekropte emoties. Door therapie leerde hij beter met zijn emoties omgaan en nu helpt hij andere mannen hierbij met zijn stichting Black Men Talk. Psycholoog Fayola vertelt in de podcast meer over waarom een safe space belangrijk is, en hoe je kunt leren omgaan met je emoties.

#79 - Emoties uiten – “Voor mannen en mannen van kleur is die stap naar therapie heel moeilijk” - FunX Mental Health Club

Huilebal

Stevland was naar eigen zeggen vroeger een 'gevoelig kind' dat vaak moest huilen. "Omdat ik zo vaak moest huilen, noemde men mij een huilebalk." Dat zorgde ervoor dat Stevland zich niet meer veilig voelde om zijn emoties te uiten. "Ik dacht: oké, over je gevoelens moet je niet praten in deze omgeving."

Omdat er bij Stevland thuis niet over emoties werd gepraat, ging hij zijn gevoelens opkroppen. "Meestal als er iets gebeurde, bijvoorbeeld als ik verloor bij voetbal, dan barste ik uit in woedde." In plaats van zijn verdriet of frustratie in tranen te uiten, kreeg Stevland woedeaanvallen.

Training

Op school kreeg Stevland destijds speciale 'Kanjertraining', bedoeld om kinderen sociale vaardigheden aan te leren. Daar zag hij dat hij niet de enige was bij wie het thuis moeilijk was om open te zijn over je gevoelens. De lessen zorgden ervoor dat hij beter kon omgaan met zijn boosheid, maar losten niet al zijn problemen op. "Ik probeerde het wel in mijn leven toe te passen, maar als je opvoeding anders is dan wat je op school ziet, dan wordt het moeilijk."

Mannen en emoties

Volgens psycholoog Fayola komt het vaak voor dat de emotie boosheid wordt gebruikt om verdriet te maskeren. "Boosheid is een van de makkelijkste emoties." Fayola vertelt dat dat vooral bij jongens en mannen vaak gebeurt. "Van meisjes wordt verwacht dat ze zachter mogen zijn, emoties mogen tonen en mogen huilen. Maar dat hoort niet bij het beeld wat er van jongens wordt verwacht, dus dat wordt hen eigenlijk ook een beetje afgeleerd." In de huidige maatschappij wordt er van mannen vaak nog verwacht dat ze 'stoer' moeten zijn. "Het uiten van verdriet past niet bij dat verwachtingspatroon."

Safe Space

Stevland besloot uiteindelijk naar een psycholoog te gaan en kreeg daar de hulp die hij nodig had om zijn trauma's te verwerken. Inmiddels heeft hij zijn eigen stichting Black Men Talk opgericht om andere mannen uit de Afrikaanse diaspora te helpen hun mentale gezondheid te verbeteren. "Ik denk dat het voor mannen en mannen van kleur heel moeilijk is om naar therapie te gaan. Uiteindelijk zijn wij een tussenstap voor de mannen zodat ze daarna naar de psycholoog kunnen gaan."

Bij Black Men Talk kunnen mannen op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan. "Bij Black Men Talk praten we over onderwerpen als liefdesverdriet, vaderschap, bindingsangst en verlatingsangst. Dat doen we aan de hand van elkaars ervaringen. Daar kun je van leren."

Vergeven

Terugkijkend op zijn jeugd koestert Stevland absoluut geen wrok tegenover zijn ouders. "Soms zijn we ook te hard voor onze ouders", vindt hij. "Zij zijn ook kinderen geweest die hun emoties niet hebben kunnen uiten." Inmiddels heeft hij hier meerdere gesprekken over gehad met zijn ouders. "Het belangrijkste in het leven is om elkaar te vergeven. Uiteindelijk is niemand perfect."

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie