FunX

Wat merkt de amateurvoetballer van het strengere discriminatie- en racismebeleid?

  1. Newschevron right
  2. Wat merkt de amateurvoetballer van het strengere discriminatie- en racismebeleid?

"K*nkeraap! T**fus Turk! Geitenn**ker!" Besef dat er helaas nog steeds wordt gediscrimineerd in de voetbalwereld. De KNVB gaat daarom nog strenger optreden tegen discriminatie en is begonnen met een hardere aanpak van discriminatie en racisme. Wat merken amateurvoetballers daarvan?

Scheids doet niets

"Ik speel met een team met jongens uit allerlei landen, van Afrika tot Azië," zegt Cem. De 28-jarige amateurvoetballer uit de Haagse wijk Transvaal speelt al jaren samen met zijn vriendenteam. Als een van de rustigere spelers van de ploeg, heeft hij er soms moeite mee om zich in te houden als er sprake is van racisme en discriminatie:

"Wat zou jij doen als iemand niet één keer, maar vaker over je geloof of je afkomst begint? Naar de scheidsrechter gaan hè? Die wuiven je negen van de tien keer weg. Ze doen helemaal niets. Daarom waarschuw ik die racist een keer en de tweede keer ga ik het duel keihard in. Als ze dan nog doorgaan, word ik para en is de kans groot dat mijn teamgenoten mij moeten tegenhouden."

Altijd melden!

De KNVB moet een melding hebben van discriminatie om zo'n voorval als bij Cem aan te kunnen pakken: "Als het gaat om het bestraffen van het gedrag met het tuchtrechtssysteem, dan moet er - net als in de rechtbank - een melding én bewijslast zijn. Anders gebeurt er niets. Daarom willen wij dat er melding wordt gemaakt, zodat mensen het niet ongestraft kunnen doen," vertelt een woordvoerder van de KNVB. Als zo'n incident meegenomen wordt het in het scheidsrechtersverslag, dan kan de voetbalbond er pas mee aan de slag.

SCHEIDS WUIFT HET WEG

Cem heeft het discriminatiebeleid van de KNVB ooit opgezocht, maar zegt dat hij er verder niets mee kan. “Ik voetbal al sinds mijn tiende en nog nooit is er ook maar iemand geweest die aangepakt is vanwege iets dat tegen mij is gezegd of gedaan. Op ons voetbalveld voelt het alsof er al jaren niets is veranderd.” Hij hoopt wel dat de nieuwe en strengere manier waarop de KNVB racisme en discriminatie wil aanpakken, gaat werken. “Maar ik zou niet weten hoe dat moet, als de scheidsrechters het niet rapporteren. Die wuiven ons namelijk vaak weg, als we erop reageren.”

Voetbal lijkt soms UFC

Amateurvoetballer Marco merkt dat de heftigheid van discriminerend gedrag heel erg verschilt binnen de voetbalniveaus, ofwel divisies. Hij is geboren en getogen in Den Haag en speelde een paar jaar geleden dicht tegen de Hoofdklasse aan. Tegenwoordig voetbalt hij op een lager niveau met dezelfde vrienden. "Toen we in een hogere klasse speelden, was iedereen serieus. Er waren bikkelharde wedstrijden, maar echt discrimineren kwam weinig voor. In de lagere divisies lijkt het soms alsof je bij gang wars betrokken bent."

"Ik ben hier om te voetballen, maar soms lijkt het wel de UFC."

Wij schelden elkaar uit

Opvallend is dat Marco en zijn teamgenoten elkaar vaker uitschelden en daarbij niet letten op ras, geloof of politieke overtuiging: "Ik schaam me hier soms voor, maar als iemand van ons een fout maakt op het veld, dan floept er bij ons vaak "kankerturk", "kankerkaas" of "kankerzwarte" uit. Dat soort woorden gebruiken we alleen voor elkaar en nooit voor de tegenstander, want zo zijn we niet." Na de wedstrijd is het volgens Marco weer altijd gezellig, omdat niemand bij hen in het team het persoonlijk opvat. "Dit is strikt professioneel schelden," zegt hij lacherig.

Tegenstanders reageren niet

Marco ziet de grove taal die ze onderling gebruiken overigens als een voordeel: "Doordat wij elkaar de tiefus schelden en neger of zo noemen, durven tegenstanders weinig te zeggen tegen ons." Volgens hem zouden discriminerende en racistische uitspraken ook weinig effect hebben bij zijn team. "Vooraf hebben wij als team afgesproken dat we niet reageren op uitlokkertjes van de tegenpartij. Daar houden de boys zich gelukkig vaak aan. En anders mag je drie wedstrijden niet meespelen. Dat is de afspraak bij ons. Klaar."

Scheids reageerde niet

De enige keer dat het hele team van Marco zich niet aan die afspraak hield, was tijdens een uitwedstrijd in Wateringen. Dat herinnert hij zich nog goed:

"Daar was iemand langs de kant die minutenlang "kankeraap" en "ga terug naar je bananenrepubliek" bleef roepen naar onze rechtsbuiten. De scheidsrechter hoorde het misschien niet, maar hij reageerde ook niet op wat wij zeiden. Uiteindelijk schoot onze speler de bal uit richting die man. "Per ongeluk natuurlijk". Hij reageerde gelijk met "zwarte dit en dat". Dat hoorde de scheidsrechter wel. Toen werd hem verzocht om zijn plek langs het veld te verlaten. Anders mocht onze rechtsbuiten wat mij betreft achter die man aan gaan. Ik begreep de frustratie van onze speler goed na al die opmerkingen. Ik speelde vlak achter hem als rechtsback."

Verboden

Niemand wordt gelukkig van discriminatie, want onterecht verschil maken tussen mensen - bijvoorbeeld op basis van hun geslacht of hun godsdienst - kan leiden tot slechte prestaties en het verziekt de saamhorigheid. Het heeft uiteindelijk niet alleen schadelijke gevolgen voor een individu, maar dus ook voor de hele samenleving. Het is dan ook goed om te weten dat discriminatie - op welke grond dan ook - verboden is volgens artikel 1 van de Grondwet. Net als het aanzetten tot haat.

Discriminatie en racisme apart geregistreerd

De KNVB heeft duidelijke richtlijnen als het gaat om discriminatie en racisme en eist van iedere licentiehouder dat zij ook een duidelijk anti-racisme en antidiscriminatiebeleid hebben. De voetbalbond organiseert zelf campagnes rondom dit thema, maar werkt ook nauw samen met de overheid bij landelijke campagnes zoals 'Voetbal is van iedereen, zet een streep door discriminatie'. Daarnaast is de KNVB onlangs strenger geworden. Discriminatie werd tot een paar maanden geleden onder het kopje grensoverschrijdend gedrag geplaatst, maar inmiddels wordt het apart geregistreerd. Hierdoor wordt sneller duidelijk waar discriminatie en racisme in het amateurvoetbal plaatsvindt. Zo kan de bond effectiever optreden tegen de clubs waar het misgaat.

Geen plaats voor racisme en discriminatie op voetbalveld

De clubs, trainers, spelers en bestuurders zijn niet de enigen die bewust worden gemaakt over acceptatie en omgaan met verschillen door de KNVB. De bond gaat ook met scheidsrechters in gesprek over racisme en discriminatie. Alle lagen van de bevolking komen samen in het voetbal en volgens de woordvoerder speelt er daarom ook meer mee op het veld: "Alles wat in de samenleving gebeurt, zie je ook terug op het veld. We hebben niet de illusie dat wij - zaken die in de maatschappij spelen - per definitie meteen kunnen oplossen in het voetbal. Maar er moet geen plaats zijn voor racisme en discriminatie in het voetbal, want het is voor iedereen." De volgende keer dat jij gediscrimineerd wordt, weet je in ieder geval wat je moet doen: er melding van maken en bewijslast verzamelen door het bijvoorbeeld te laten filmen!

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie