Aboutaleb: "De zwarte bladzijde van het slavernijverleden moet niet ontweken worden"
- News
- Aboutaleb: "De zwarte bladzijde van het slavernijverleden moet niet ontweken worden"
Tijdens Keti Koti wordt er stilgestaan bij iets wat nooit had mogen gebeuren: het slavernijverleden. Ieder jaar op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen gevierd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam noemde het deze week "een inktzwarte bladzijde in onze geschiedenis." Ook riep hij het kabinet nogmaals op om hiervoor excuses te maken. Fernando belde de burgemeester op in Start en stelde hem, samen met special co-host Défano Holwijn, een aantal belangrijke vragen.
'De bladzijde moet niet ontweken worden'
Het slavernijverleden is een belangrijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Daarom riep Aboutaleb al in 2018 het kabinet op om hiervoor excuses te maken. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet gebeurd, maar de burgemeester blijft zich er keihard voor inzetten. "Het zijn gebeurtenissen die vanaf dat moment het lot van de samenleving als het ware hebben vormgegeven. Het leed en de pijn is er en ik vind het van grootheid getuigen als naties daar niet voor weglopen, maar er juist bij stilstaan. Het gaat niet alleen om Nederland, maar ook andere landen die buitensporig en systematisch aan slavenhandel hebben gedaan. Die bladzijde moet een keer niet ontweken worden."
Keti Koti-herdenking op 30 juni 2020. Beeld: ANP
'Bang voor schadeclaims'
Helaas lijken excuses nog ver weg, ondanks dat het zeer nodig is in de Nederlandse samenleving. Défano vroeg Aboutaleb waarom hij denkt dat de overheid nog steeds geen excuses heeft gemaakt. Daarop antwoordde Aboutaleb: "Ik denk, heel plat gezegd, dat de overheid bang is voor schadeclaims." Het kabinet heeft in het verleden vaker spijt betuigd, maar vooralsnog kwam het nog nooit tot excuses. Er wordt vaak gezegd dat het ingewikkeld is om excuses te maken voor daden en beslissingen van vorige generaties in een andere tijd. Volgens Aboutaleb ligt het niet per se zo ingewikkeld als dat er vaak gezegd wordt.
"Het gaat om een handelssysteem wat toegestaan werd door overheden. Overheden worden gekenmerkt door het feit dat men altijd verantwoordelijk blijft voor elkaar. Als een minister weggaat en er komt een nieuwe voor in de plaats, dan neemt de nieuwe ook de ministeriële verantwoordelijkheden over. Die nieuwe minister hoeft dan niet schuldig geweest te zijn aan wat er toentertijd is gebeurd, maar de regering blijft historisch gezien de verantwoordelijkheden wel degelijk overnemen."
Excuses aanvaarden
Afgelopen maand erkende premier Rutte dat er ook in Nederland een racismeprobleem is. Maakt hij volgens Aboutaleb stappen in de goede richting? "Ik denk dat onze minister-president een beweging in de goede richting maakt. Sommige bewegingen zijn historisch gezien moeilijk en langzaam. Ook wil niet iedereen in de Nederlandse samenleving hetzelfde. Maar misschien helpt het ook als de Caribische en Afrikaanse Nederlanders, mensen die de pijn voelen, het uitspreken dat zij de excuses zullen aanvaarden als die er komen."
Video niet beschikbaar
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.