Homoseksuele rapper Mulu Glas en zijn visie op gay zijn in de hiphop scene
- News
- Homoseksuele rapper Mulu Glas en zijn visie op gay zijn in de hiphop scene
Rapper Lil Nas X maakte onlangs via Twitter zijn coming out. Nadat hij zijn tweet plaatste waren de reacties verdeeld. Naast vele positieve en supportive reacties, zaten er helaas ook een aantal homofobische comments tussen. Is homoseksualiteit nog steeds een taboe in de hiphop scene? Rapper Mulu Glas is zelf hiphopartiest en wist vanaf zijn zestiende dat hij op mannen valt. Hij deed zijn verhaal in Start.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"We hebben in Nederland niet zo’n toegankelijke scene."
Twijfel
Je maakt deel uit van een machocultuur. How the hell ga je dan uit de kast komen? Ook Mulu heeft met die vraag te maken gehad. “Ik heb er heel kort over getwijfeld. In mijn persoonlijke omgeving zijn er bepaalde dingen gebeurd. Mensen deden zich op een gegeven moment wat aan, omdat ze in bepaalde culturen zaten.” Door de angst voor hun eigen cultuur beroofden twee bekenden van Mulu zich uiteindelijk van het leven.
“Toen heb ik wel gedacht: als dit de uitkomst is van jezelf geheimhouden, dan kan ik beter laten zien wie ik ben.”
Taboe
Vooral de negatieve reacties op de tweet van Lil Nas X lijken aan te tonen dat homoseksualiteit op sommige gebieden nog steeds een taboe is in de hiphopwereld. Hoe denkt Mulu daar zelf over? “Het is een taboe, maar ik denk dat mensen in de hiphopwereld moeten begrijpen waarom Lil Nas X dit heeft gedaan. […] We worden bestempeld als ‘minderheid’, maar als je als minderheden naar elkaar kijkt en ziet dat je eigenlijk in de meerderheid bent, dan kunnen we op den duur al die stigma’s wegwerken.”
Amerika versus Nederland
In Amerika lijken hiphopartiesten een stuk opener over homoseksualiteit. Een belangrijke stap vooruit, zoals bij eerdere coming outs van iLoveMakonnen, Frank Ocean en Young M.A. ook al het geval was.
Volgens Mulu komt dat in Nederland veel minder voor dan in de States. Waar dat volgens hem aan kan liggen? Mulu: “Ik denk dat mensen in Nederland meer op het spel hebben staan. De hiphop scene in Nederland is kleiner. Het zijn maar een paar jongens. We hebben in Nederland niet zo’n toegankelijke scene. Op het moment dat we meer toegang gaan geven aan andere artiesten ga je dat soort dingen ook meer zien.” Maar dat is volgens Mulu niet de enige reden:
“Het heeft ook te maken met materialisme. Mensen willen hun leven niet opgeven. Als mensen zeggen dat ze homo zijn, raken ze hun hele leven kwijt. […] Ze willen een inkomen hebben, successen behalen en als ze dat niet doen, vallen ze. En homo zijn is niet iets waar je succes mee kan behalen in 2019.”
Society
Mulu is zelf de eerste rapper in Nederland die uit de kast kwam en eigenlijk ook de enige. Hij geeft zelf aan dat hij niet een hele grote rapper is in Nederland. Hierdoor wordt het taboe door zijn coming out niet per se doorbroken. “Als je een grotere rapper in Nederland zou hebben die uit de kast komt dan zouden meerdere mensen daar misschien een voorbeeld aan nemen. […] Omdat ze dan zien dat het kan, er wordt niets mee geschaad. […] Ik denk echt dat het met materialisme te maken heeft. Mensen zijn gewoon bang om geen geld te verdienen. De basisregels van een maatschappij zorgen ervoor dat mensen niet zichzelf kunnen zijn.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
ZELFMOORDPREVENTIE
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.
Lees ook
Up 2 Date
Rikkie Kolle verovert als eerste trans vrouw de titel Miss NederlandClose-up
Gyor (29): "Met Pride Radio wil ik bijdragen aan meer queer representatie in de muziek"FunX
Noah (21) vond na negatieve date-ervaringen toch zijn grote liefde: "Bij hem kan ik mezelf zijn"FunX
Hersenbloeding inspireerde Aarons coming out: "Bevrijdend om eindelijk mezelf te zijn"