Up 2 Date

Zorgwekkend: steeds meer lhbtqia+'ers voelen zich onveilig in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zorgwekkend: steeds meer lhbtqia+'ers voelen zich onveilig in Nederland

Veel lhbtqia+'ers voelen zich de laatste jaren steeds onveiliger in Nederland. Dat blijkt uit een enquête onder het opiniepanel van EenVandaag. Een meerderheid van de ondervraagden ziet dat haat tegen de gemeenschap en de boegbeelden toeneemt. "Onze tijd als voorloper in acceptatie is voorbij", zegt een van de ondervraagden. Steeds minder mensen zeggen echter zelf iets vervelends te hebben meegemaakt om wie ze zijn.

Pessimistische ontwikkeling

Deze inzichten komen voort uit het jaarlijkste Pride-onderzoek van EenVandaag. Van 17 tot en met 25 juli 2023 werden 20.768 leden van het opiniepanel van het tv-programma ondervraagd. 2873 mensen uit dit panel gaven aan tot de lhbtqia+-gemeenschap te behoren. De grootste bevinding? Nederland wordt door slechts 23 procent gezien als een gidsland op het gebied van acceptatie. In 2019 was dit nog ruim 50 procent. Een behoorlijk pessimistische ontwikkeling dus.

Een panellid uit in een aanvullend interview bij de enquête zijn bezorgdheid over de rol van Nederland als voortrekker op het gebied van acceptatie. "In de tijd van het homohuwelijk legaliseren? Absoluut. Nu? We komen niet eens in de buurt. We bungelen ook niet onderaan, maar onze tijd als voortrekker is allang voorbij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Online haat

In het onderzoek wordt door panelleden meermaals gerefereerd naar de recente bedreiging tegen Rikkie Kollé, de eerste trans vrouw die Miss Nederland werd, en dragqueen Envy Peru, die recent nog werd mishandeld en bedreigd. Hiermee worden vooral boegbeelden van de gemeenschap aangevallen.

Panelleden geven daarnaast aan een toename te zien in negatieve reacties op sociale media en in online haat. Iemand zegt daarover. "Ik lees harde en kwetsende uitingen waar mijn maag soms van omdraait, omdat ik dan besef dat ze het ook over mij hebben." Dezelfde panelleden geven echter ook aan dat ze steeds minder vaak zelf iets vervelend meemaken om wie ze zijn. "Het grote schreeuwen lijkt toegenomen, maar in real life, zoals werksituaties of verenigingsleven lijkt het steeds toleranter te worden."

Onveilig

Ondanks dat de sfeer in privésituaties lijkt te zijn verbeterd, voeren de negatieve uitingen tegen de gehele gemeenschap de boventoon. Het gros van de panelleden geeft aan de ze zich door deze situatie toch juist minder vrij voelen om affectie te tonen in het openbaar. Slechts 32 procent voelt zich comfortabel om hand in hand te lopen met hun geliefde, in tegenstelling tot 72 procent van de hetero's. Ook het geven van een kus op de mond van hun partner in het openbaar wordt door slechts 29 procent van de lhbtqia+'ers als vrij ervaren, terwijl 63 procent van de hetero's dat zo voelt.

Belang Pride

Ruim 70 procent van de panelleden geeft aan het eind van het onderzoek aan dat de Pride-evenementen door de recente ontwikkelingen juist nog belangrijker zijn geworden. "Zoiets als een bekende dragqueen die bedreigd en aangevallen werd in Amsterdam laat maar weer zien dat de Pride belangrijk is en blijft!" Pride zal dit jaar voor het eerst niet één, maar twee weken duren.

Ster advertentie
Ster advertentie