FunX

Cryptodeskundige Yannick: "De kans dat je miljonair wordt door crypto is klein"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Cryptodeskundige Yannick: "De kans dat je miljonair wordt door crypto is klein"

Mensen die in de duurste kleding rondlopen en in de meest luxe auto's rondrijden: op social media vliegen de crypto-succesverhalen je om de oren. Omdat veel jongeren vaak de risico's van het investeren in crypto niet kennen, is het ministerie van Financiën de campagne 'Slim in Crypto' gestart. In Start met Fernando gaf cryptodeskundige Yannick Déjean tips over hoe je verstandig om kunt gaan met crypto.

Cryptodeskundige Yannick geeft tips over hoe je verstandig kunt omgaan met crypto

Veel desinformatie

Wat Yannick vooral merkt, is dat veel mensen crypto kopen om een specifieke reden. "Wat je ziet, is dat de meeste mensen het de afgelopen jaren hebben gekocht, omdat ze denken van: het wordt in de toekomst meer waard, dus ik moet nu crypto's kopen." Maar liefst 41 procent van de Nederlandse jongeren tot 25 jaar heeft wel eens crypto gekocht. Maar hoe bereid je jezelf goed voor als je in crypto's stapt? "Het is heel lastig, want er is veel desinformatie online. Lees je daarom goed in en lees vooral ook de negatieve berichten. Daarnaast moet je begrijpen wat je koopt. Als je het niet begrijpt, moet je het dan wel kopen?"

'Niet nadoen wat je op social media ziet'

Op social media heb je vast weleens video's voorbij zien komen van iemand op een tropisch eiland die miljonair beweert te zijn door crypto. Wat dat soort filmpjes betreft, adviseert Yannick: "Geloof niet alles dat je online ziet en gebruik alleen geld dat je kunt missen. Ga ervan uit dat je dat geld nooit meer terugziet en ga er niet in met een mindset van: ik ga miljonair worden. Die kans is gewoon klein. Dat klinkt heel stom om te zeggen. Misschien denk je van: daar heb je weer zo'n saaie ambtenaar van het ministerie die met z'n vingertje komt wijzen. Maar denk gewoon na voordat je in crypto stapt en ga niet nadoen wat je op social media ziet. Je kunt echt je geld verliezen. Dat is de boodschap die we willen meegeven met 'Slim in Crypto'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leen geen geld

Yannick heeft regelmatig contact met jongeren die hun verhaal met hem delen. Een verhaal dat hem is bijgebleven, is van een jongen die in totaal 10.000 euro heeft geleend van verschillende familieleden. "Van de 10.000 euro die hij had ingelegd, is nog maar 1000 euro over." Yannick raadt het dan ook af om geld te lenen van mensen in je omgeving. "Doe dat alsjeblieft niet. Het is zo gevaarlijk. Al leen je maar 100 euro. Je kunt het zo kwijtraken en dan sta je meteen bij je hele familie in de schuld. Dat wil je echt niet."

Hoe zit het met de belastingaangifte?

In Start beantwoordde Yannick ook een aantal luisteraarsvragen. Zo vroeg Zack zich af of je cryptobezittingen moet aangeven bij het doen van je belastingaangifte. Daarop antwoordde Yannick: "Het is onderdeel van je vermogen, dus je moet het opgeven. Geef het altijd op, want als je dat niet doet en je er uiteindelijk belasting over moest betalen, dan komt de Belastingdienst er toch wel achter."

Crypto wallet verloren

Luisteraar Chanel vertelde dat haar broer vorig jaar zijn crypto wallet heeft verloren. Daarop had hij ongeveer 1000 euro aan cryptovaluta. Is er eigenlijk een manier om een verloren crypto wallet terug te krijgen? "Het is echt een beginnersfout, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik 'm laatst ook heb gemaakt", vertelt Yannick.

"Ik ging over naar een nieuwe telefoon en mijn wallet stond nog op mijn oude telefoon. Ik was uiteindelijk m'n inlogcodes kwijt. Gelukkig ging het bij maar om 20 euro. Dat scheelt, maar het is wel zuur. Het is een risico dat je loopt met crypto. Bij de bank kan je je pincode opnieuw aanvragen als je die kwijt bent. Als je de inlogcode van je crypto wallet kwijt bent, dan ben je 'm ook echt kwijt. Zorg dus dat je alles goed geregeld hebt en dat je je inlogcodes veilig hebt opgeslagen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naar nul?

De laatste luisteraarsvraag kwam van Tim. Zijn bitcoins zijn in een half jaar 40 procent in waarde gedaald. "Kan de Bitcoin ook naar de 0 euro gaan?", vraagt hij zich af. "De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, dus als niemand het meer wil kopen, dan gaat de prijs naar nul", zegt Yannick. "Je zit dan met al die bitcoins, maar als niemand ze meer wil hebben, dan heb je niks meer. Theoretisch kan dat gewoon."

Meer informatie

Wil je meer informatie over tips, tricks en feitjes over crypto's? Check dan de website slimincrypto.nl om meer te weten te komen over crypto.

Ster advertentie
Ster advertentie