Geen laptop voor thuisstudie: "De ongelijkheid is nu nog zichtbaarder"
- News
- Geen laptop voor thuisstudie: "De ongelijkheid is nu nog zichtbaarder"
Thuis aan school werken lijkt een logische oplossing tijdens de coronacrisis, maar hoe doe je dat wanneer je geen eigen laptop of internetverbinding hebt? En wanneer de stress thuis hoog oploopt omdat je ouders niet meer rond kunnen komen? Abdelhamid Idrissi van het project Studiezalen in Amsterdam ziet welke problemen er nu naar boven komen drijven en schrikt daarvan."De kansenongelijkheid is nu nog duidelijker te zien."
Met Studiezalen biedt Abdelhamid normaal gesproken gratis huiswerkbegeleiding en andere ondersteuning aan kinderen van wie de ouders het niet breed hebben. In deze coronatijd kan dat niet doorgaan. De lessen worden online aangeboden, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. In de TopiX-podcast vertelt Abdelhamid dat het contact met de gezinnen hem veel nieuwe informatie oplevert over hoe deze kinderen opgroeien.
"Als ik zie hoe schrijnend de verhalen zijn, denk ik: dit gezin had twee jaar geleden al hulp moeten krijgen."
Geen internet, maar ook geen boodschappen
Abdelhamid en zijn stichting hebben contact met zo'n 700 gezinnen uit kwetsbare wijken. Velen daarvan blijken thuis geen internet te hebben: "Al heb je dan wel die laptop, dan kun je er heel weinig mee." En dat is lastig als je voor school op een systeem moet inloggen en je ouders ook nog eens niks van computers snappen. Als er vervolgens ontdekt wordt dat er ook nog eens niet genoeg geld is voor boodschappen, dan begint Abdelhamids werk pas echt.
Schaamte
Niet iedereen is gelijk open over hun struggles. "We stelden eerst de verkeerde vragen", vertelt Abdelhamid. We vroegen bijvoorbeeld of mensen wel genoeg boodschappen hadden, waarop iedereen vervolgens antwoordde dat alles prima ging. "Dat is schaamte plus mensen willen het zelf oplossen."
Abdelhamid begon zich zorgen te maken en paste zijn werkwijze aan. "Toen gingen we vragen of mensen een ander gezin kennen dat boodschappen, internet of laptops nodig heeft. Toen werden we massaal teruggebeld. Het ging dag en nacht door. Toen voelde ik hoe moeilijk sommige gezinnen het hebben en hoe groot het probleem is."
Extra stress door corona
Gezinnen die het normaal gesproken al moeilijk hebben, hebben het tijdens de coronacrisis nóg lastiger. "Iedereen is thuis, dus het gezin verbruikt ook meer. Een moeder zegt: ik kan het niet meer aan, ik kan de monden niet meer voeden." Daar komt dan nog eens de stress bij van zes kinderen zien te entertainen en te laten studeren terwijl er maar één laptop of tablet aanwezig is. "Dat is bijna onmogelijk", aldus Abdelhamid. Daarom probeert hij er met zijn stichting alles aan te doen om de gezinnen - en iedereen die via via om hulp vraagt - te voorzien van wat zij nodig hebben.
"Een voedselpakket is misschien na twee of drie dagen op, maar het geeft ook wat rust. Het is ook iets mentale kwestie."
Opstapeling van problemen
Volgens Abdelhamid zijn er in het huidige systeem te veel verschillende hokjes en loketten. Als iemand aanklopt met een probleem en jou daarmee in vertrouwen neemt, zou het volgens hem beter zijn om een gezin dan op alle vlakken te begeleiden in plaats van meteen door te verwijzen. Er gaan namelijk vaak meer problemen achter die ene hulpvraag schuil, waar kinderen vaak de dupe van zijn. "Als er schulden zijn bijvoorbeeld, dan slaapt een kind ook niet goed en dat gaat weer ten koste van de schoolresultaten."
Faalangst
De drive voor zijn stichting Studiezalen - waarmee Abdelhamid in 2019 Amsterdammer van het Jaar werd - haalde hij uit zijn eigen jeugd. "Ik heb ook mijn struggles gehad. Ik had ook die laptop niet. Ik had het netwerk niet om aan een stage- of werkplek te komen." Gelukkig had hij wel een veilig en warm thuis, wat naar eigen zeggen zijn redding was. Toch ontwikkelde Abdelhamid faalangst, omdat hij een grote druk voelde om als eerste student in de familie te slagen. "Ik voelde zo'n verplichting om te presteren en het goede voorbeeld te geven. Dat zie ik nu ook terug bij die kinderen."
Help elkaar
Het contrast tussen arm en rijk wordt in deze tijd pijnlijk zichtbaar. Volgens Abdelhamid is dit daarom een goed moment om uit te zoeken wie die kwetsbare gezinnen zijn en hoe het komt dat zij normaal niet gezien worden. Abdelhamid krijgt daarvoor veel steun vanuit de gemeente, maar ook van grote bedrijven of mensen uit de buurt die elkaar willen steunen. "Ik kan het absoluut niet alleen."
Gelukkig laat de coronacrisis dus ook zien hoeveel mensen voor elkaar over hebben. "Ik zie zo belachelijk veel mooie dingen, dat is zo hartverwarmend. Bijna elk gezin dat een voedselpakket komt ophalen, wil iets aanbieden. Men ziet elkaar veel beter en toont echte interesse in de ander."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vraag hulp!
Als jij zelf thuis in zo'n moeilijke situatie zit, is het heel belangrijk om hulp te vragen. Abdelhamid tipt om dat op school te doen. "Er is altijd wel iemand die je vertrouwt, ook al is het je mentor niet." Maar ook naar je ouders stappen om ze te helpen met het inschakelen van hulp is een goed idee. "Dat is juist heel stoer en belangrijk."
Lees ook
FunX
Corona discrimineert niet, maar maakt wel ongelijkheid zichtbaarFunX
Mauds stamceltransplantatie is uitgesteld door corona: "Ik heb geen tijd"FunX
Nordin over de moeilijkheden van vaderschap: "We moeten het zelf maar uitzoeken"FunX
Cellen delen in een oude gevangenis: de heftige realiteit van gevluchte jongeren