Mauds stamceltransplantatie is uitgesteld door corona: "Ik heb geen tijd"
- News
- Mauds stamceltransplantatie is uitgesteld door corona: "Ik heb geen tijd"
Maud is negentien jaar en heeft acute leukemie. Om te genezen heeft ze een stamceldonor nodig. Ondanks dat matches lastig te vinden zijn, werd er voor Maud een geschikte donor gevonden. Geweldig nieuws, maar toen kwam er een belletje van het ziekenhuis: de stamceltransplantatie kan wegens de coronacrisis niet doorgaan. In de TopiX-podcast vertelt Maud hoe ze hiermee omgaat en hoe ze ondanks alles toch positief blijft.
Geen hernia, maar kanker
Maud speelde altijd op hoog niveau hockey, totdat ze er op haar zestiende achter kwam dat haar rugklachten niet door een hernia kwamen, maar door botkanker. Dat zette haar leven stil. Ze moest aan de chemo en elke drie weken naar het ziekenhuis voor een behandeling: "Ik leefde niet verder dan drie weken vooruit. [...] Ik pakte de leuke dingen mee die wél konden, zoals even lunchen met vriendinnen of kijken bij de hockey."
Tweede keer
Maud genas gelukkig volledig. Ze werd geopereerd en moest nog een jaar met krukken lopen. "Ik heb het geprobeerd, in de club staan met twee krukken, maar het is wel onhandig." Terwijl Maud de draad weer oppakte, kwam anderhalf jaar later de tweede klap: de diagnose acute leukemie. "Ze zeggen dat het door die chemotherapie komt", legt Maud uit. "Als je chemotherapie krijgt, wordt er altijd tegen je gezegd dat je door de therapie in een later stadium weer kanker kan krijgen. Maar niemand verwacht dat dat zo snel gaat."
gecanceld
Omdat Maud alleen kan genezen door middel van een stamceldonor, plaatste ze een oproep op Instagram. Die werd al snel door zowel bekenden als onbekenden gedeeld. Zo vond ze een donor, maar toch kan de stamceltransplantatie nu dus niet plaatsvinden. Het ziekenhuis is namelijk niet zeker of de cellen wel op tijd bij Maud kunnen komen. "Je wordt overrompeld met het nieuws dat het toch niet doorgaat, terwijl je je mentaal en fysiek al helemaal aan het voorbereiden bent."
Buitenlandse donor
Mauds donor komt uit het buitenland en de stamcellen moeten dus over de grens naar Nederland vervoerd worden. Dat kost vooral in deze periode veel tijd en gedoe, terwijl het juist belangrijk is dat de cellen zo snel mogelijk overgebracht worden. Voordat de transplantatie plaatsvindt, wordt er namelijk een chemokuur gestart en als er teveel tijd tussen de kuur en de transplantatie zit, brengt dat veel risico's met zich mee. En hoe langer de operatie uitgesteld wordt, hoe langer Mauds lichaam moet vechten tegen de kanker. "Het is echt een spoedsituatie. We kunnen niet wachten. Ik heb die tijd niet."
Maud drukt iedereen op het hart hoe belangrijk het is om stamceldonor te worden."Ik heb geluk dat er überhaupt een match gevonden is, maar als hij uit Nederland kwam, was het allemaal veel makkelijker geweest."
"Ik hoop dat als mensen dit luisteren, dat ze denken: misschien wil ik ook wel donor worden. Het is zó belangrijk."
CORONA
De coronacrisis zorgt er dus voor dat Mauds langverwachte operatie niet kan plaatsvinden, maar het virus zelf is ondertussen ook gevaarlijk. Maud behoort namelijk tot een risicogroep. Besmet worden is voor haar dus extra gevaarlijk. "Ik kan van griep heel erg ziek worden, zo laag is mijn weerstaand. Het is raar om nu zo voorzichtig te moeten zijn."
Haar dagen brengt ze nu dus thuis door, binnen bij haar ouders en zusje. "Ik zie geen vriendinnen en maak ook geen wandelingen met ze." Dat sommige jongeren wel nog steeds samen chillen, vindt Maud best wel asociaal. "Je weet niet wat voor situatie die ander thuis heeft. Misschien heeft diegene wel een ziek zusje of een hele oude moeder."
Optimistisch
Na het cancelen van de transplantatie werd door het ziekenhuis gelukkig snel een nieuw plan gemaakt. Volgende week maandag gaat Maud opnieuw naar het ziekenhuis om de behandeling in gang te zetten en hopelijk kan de transplantatie dan op 7 april alsnog plaatsvinden. Voorlopig is ze druk bezig met beter worden, zodat ze volgend jaar weer terug in haar studentenhuis kan wonen. "Verder kijk ik eigenlijk niet." Hoe ze nog optimistisch blijft, weet Maud zelf ook niet. "Ik probeer de leuke dingetjes eruit te pikken en daar heel erg van te genieten."
DONOR WORDEN?
Geschikte stamceldonoren zijn schaars. 3FM-DJ Wijnand Speelman voerde daarom afgelopen maand actie met de campagne 'Wijnie 2020'. Daarmee heeft hij 2130 nieuwe stamceldonoren weten te werven. Nieuwe donors zijn nog altijd hard nodig, omdat stamceltransplantatie voor sommige leukemiepatiënten de enige kans op overleven is. Wil jij ook donor worden en een leven redden? Hier check je hoe dat in zijn werk gaat.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
Doodzieke Marlon heeft z.s.m. een niet-westerse stamceldonor nodigFunX
Nasibe (29): "Ik ging live op Facebook toen ik mijn stamcellen doneerdeFunX
Er komt een nieuwe hoorzitting van zaak Menéndez broers: "Er is nieuw bewijs"FunX
Shaima vreest voor de veiligheid van haar familie in Libanon: "Zijn Arabische levens dan niets waard?"