Vandaag gaat de nieuwe donorwet in: "Je wordt gedwongen erover na te denken"
- News
- Vandaag gaat de nieuwe donorwet in: "Je wordt gedwongen erover na te denken"
Vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Die bepaalt dat iedereen die geen keuze maakt over het doneren van zijn of haar organen, automatisch als orgaandonor wordt geregistreerd. Tot nu toe staan er ruim 7,3 miljoen ingeschreven in het nieuwe donorregister, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. Ruim 7 miljoen volwassenen hebben nog geen keuze gemaakt.
"Je hebt nog steeds een keuze, maar je wordt wel gedwongen om erover na te denken en met je familie te praten. En uiteindelijk is dat het belangrijkste, dat je omgeving weet hoe je erin staat." - Carla, ontving een donorhart
53% geeft toestemming
Volgens het ministerie geeft 53% van de geregistreerde personen toestemming voor het doneren van hun organen en weefsel na hun dood. Daarnaast geeft 36% geen toestemming. De overige 11% laat de keuze over aan een familielid of bekende.
NIET DIRECT UITGEVOERD
De nieuwe wet wordt in de praktijk niet direct uitgevoerd. Vanwege de coronacrisis had het kabinet eerder al besloten om mensen nog iets langer de tijd te geven. Pas vanaf september krijgt iedere volwassene die nog niet is geregistreerd een brief in de bus met de vraag om een keuze te maken. Heb je na de tweede brief nog steeds niet gereageerd, dan kom je in het donorregister als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
HARTTRANSPLANTATIE
Luisteraar Carla (32) heeft haar leven te danken aan een orgaandonatie. In Start met Fernando vertelde ze aan de hand van haar verhaal waarom het zo belangrijk is om donor te worden. Op haar twintigste kreeg ze hartkanker en moest daarom een harttransplantatie ondergaan. Tijdens de operatie kreeg ze een hartinfarct, waardoor het nieuwe hart meteen niet meer werkte. "Toen had ik een nieuwe transplantatie nodig."
Carla raakte in een coma en na negen dagen op de IC werd haar familie verzocht om afscheid te komen nemen. Maar gelukkig kwam er die nacht op de valreep alsnog een nieuw hart beschikbaar. "Het voelt zo onwerkelijk dat het gebeurt is. (...) Ik was twintig toen ik ziek werd. Als ik geen hart had gehad, was ik doodgegaan."
DENK EROVER NA EN PRAAT EROVER
Carla heeft gemengde gevoelens over de nieuwe donorwet, maar vindt het enorm fijn dat iedereen er nu over na moet denken. "Enerzijds vind ik het heel goed dat iedereen gedwongen wordt om erover na te denken, want het is gewoon belangrijk, je kunt er levens mee redden. Aan de andere kant snap ik ook wel dat mensen dwang niet leuk vinden en dat is ook iets wat de hele discussie onder druk zet. Ik had liever gehad dat iedereen het uit zichzelf al had gedaan."