FunX

Pauline werd gearresteerd bij klimaatprotest A12: "Ik heb veel politiegeweld gezien"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pauline werd gearresteerd bij klimaatprotest A12: "Ik heb veel politiegeweld gezien"

Op de A12 bij Den Haag protesteerden afgelopen zaterdag vele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion door de snelweg te blokkeren. Zeker 768 demonstranten werden vervolgens gearresteerd, onder wie Pauline. In Start met Fernando vertelt ze hoe dat ging. "Ik heb twee uur in een bus gezeten en vervolgens nog een uur of vijf in een gymzaal van de politie."

Klimaatactiviste Pauline vertelt over het klimaatprotest bij de A12 en de daaropvolgende arrestatie

Waarom een snelweg blokkeren?

Extinction Rebellion demonstreerde tegen het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid en dan met name het sponsoren van de fossiele industrie, aldus Pauline. "Maar natuurlijk in het algemeen voor een leefbare wereld. Want we hebben nu al een groot probleem en als we zo doorgaan, wordt het alleen maar dramatischer."

Een veelgehoorde reactie op dit soort grote protestacties is: waarom moet het zo extreem? Maar volgens Pauline zijn alle 'gangbare' vormen van demonstreren al geprobeerd. "We hebben op het Malieveld gestaan, zijn door de straten gelopen en hebben Kamervragen gestuurd. Alles is al gebeurd en er zijn eindeloos veel klimaatafspraken gesteld, maar toch worden die beloften keer op keer verbroken."

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Daarom zijn er volgens de actiegroep ingrijpendere demonstraties nodig. "De enige manier om iets van beweging te krijgen, is toch een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Nood breekt wet." Daarbij benadrukt Pauline dat bij dit soort acties van Extinction Rebellion altijd rekening wordt gehouden met noodsituaties. Zo is er bijvoorbeeld altijd een rijbaan vrij voor ambulances en andere hulpdiensten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arrestaties

Bij de snelwegblokkade van afgelopen weekend werd door de politie flink ingegrepen: honderden protestanten werden van de weg gesleept. Dat leverde veel kritiek op. Zo vragen veel mensen zich af waarom werd er bij de boerenprotesten niet zo werd gereageerd.

Daarnaast zou er door de politie te gewelddadig zijn ingegrepen, zo vertelt ook Pauline. Zelf werd ze samen met honderden anderen in een busje naar het politiebureau afgevoerd, waar ze een flinke tijd moest wachten. "Het was behoorlijk vaag allemaal. Ik heb het zelf als redelijk oké ervaren, maar ik heb wel veel politiegeweld gezien."

'We gaan door'

Al met al kijk Pauline terug op een geslaagde actie. "Het was zeker succesvol. Het was heel bijzonder om te zien dat er zo ontzettend veel mensen zijn gekomen en dat er zo veel steun was. Ik denk dat we wel een heel duidelijk signaal hebben afgegeven dat er echt iets moet veranderen."

De volgende klimaatactie staat alweer gepland: op 11 maart is Extinction Rebellion van plan om opnieuw de A12 te blokkeren. "We gaan net zolang door tot er ergens een lampje gaat branden in Den Haag", aldus Pauline. "En tot ze door hebben dat het heel erg prettig is als we in een Nederland wonen waar het er duurzamer aan toegaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie